fredag, december 14, 2018

Den yttersta tiden

Oj, vad fort dagarna går när det är mycket att göra. Sådant som dessutom är roligt att göra. Nu är det inte det enda skälet till att jag varit borta från bloggen ett tag. Det största skälet är att datorn har varit på lagning. Jag fick några konstiga mejl och blev fundersam på virus och lämnade in den för en genomgång, men det tog ett par dagar innan jag kunde få tillbaka den. Så med det.

I går firade vi ökenmässan, Basileios liturgin, och det är verkligen en förmån att få lära känna fornkyrkan och dess liturgi. Basileios liturgin är från 300-talet och har så klart rötter än längre ner i historien. Detta är är också den liturgi som bröderna och systrarna inom Bjärka-Säby firar. Det är därifrån vi fått översättningen. Nu har vi firat den i mer än ett år och hunnit komma in rätt så bra i den. Den flyter naturligt och vem vet någon gång kanske också "församlingen" upptäcker den. Jag funderade faktiskt på att ta kontakt med några ortodoxa vänner och informera dem. Här finns en hel del invandrare som kanske skulle känna igen liturgin. Undrar förresten om eller hur ofta de firar liturgin i Värnamo?

Idag har jag varit på TBN-Nordic, TV-stationen i Stockaryd. Jag håller på och sonderar som det heter nu för tiden  möjligheten att få se en digital bibelskola komma till stånd. Jag har långt gående tankar och idéer men därmed är inte saken klar. Jag skulle önska att vi kunde få tillstånd en ekumenisk bibelskola med särskild inriktning på de unga. "Lektioner" om låt säga 10 minuter, inspelade på ett sätt att de kunde spelas upp både på dator, mobil och TV-skärmar. Det går faktiskt rent praktiskt att ordna, men det kostar ... Vi får se hur det blir, men jag ska jobba vidare med det.

Sedan har jag ägnat eftermiddagen åt att förbereda morgondagens undervisning om den yttersta tiden. Det är inget lättillgängligt ämne precis. Jag har tänkt beskära det så att vi begränsar oss till vad Jesus säger. Men det betyder att man får skala bort dispensationalistiska teorier som premillennialism och postmillennialism med sina olika varianter. För att inte tala om den i vår tradition förhärskande a-millennialismen, om ni förstår vad jag menar. Inte så att jag utan vidare håller dem för osanna men alla dess varianter leder oss bort från Jesu undervisning. Det ska bli intressant att se om jag och morgondagens åhörare klarar av att avstå från all de fördomar som råder i detta ämne.

Hursomhelst har jag begränsat mig till Matt 24-25 men det visar sig att inte ens det är lätt att hålla ihop. Här finns tankar som är svåra för dagens människor. Och ändå Jesu ankomst i härlighet är ett nödvändigt och givet inslag i vår bekännelse. Detta att Jesus uppväckte från de döda måste ha ett syfte! Nya himla och en ny jord, vad jag förstår. Men är, var och hur är inte lätt att svara på. Det gör inte heller Jesus, men många av hans efterföljare har mer eller mindre klara besked.

Avslutningsvis firar vi Mässan tillsamman där vi sitter runt bordet. Naturligtvis följer vi kyrkohandboken - ungefär. Kanske får jag återkomma med en lite rapport i morgon så ni får veta hur det hela utföll.




Inga kommentarer: