torsdag, november 08, 2018

Gudstjänstutskottets betänkande 2018:4, Nystart av församlingar

Dessa dagar består av läsande, ganska mycket läsande eftersom det är dags att förbereda sig för kyrkomötet. I denna andra session är det meningen att vi ska besluta i mer än 100 ärenden. Det är 95 motioner men inledningsvis ska vi besluta om budget med mera.

Det var extra intressant för mig att läsa betänkandet, det vill säga utskottets förslag till kyrkomötets beslut, om nystart av församlingar. Jag skrev om denna motion i en tidigare blogg som du kan läsa genom att klicka här. Det kom inte som någon chock att utskottet föreslår avslag på motionen. Det är stort bara att den skrivit och förhoppningsvis kommer att återkomma på olika sätt framöver. Men det var motiveringen som ingav hopp. Vilken de är?

Utskottet skriver att det är församlingen som har ansvaret för att den grundläggande uppgiften blir utförd. Utskottet menar helt enkelt att motionen hör hemma i kyrkofullmäktige. Kyrkofullmäktige kan besluta att omstarta en församling! Det kan handla om en landsortsförsamling där det allt mer sällan firas gudstjänst men också om ett distrikt som de facto har en aktiv gudstjänstfirande församling.

Häromdagen samlades stiftsfullmäktige i Växjö stift och där beslutades om att starta en ny församling, Ekenässjöns  församling. För närvarande ingår Ekenässjön i Vetlanda församling. Det är ett resultat av stordriften! Men nu har Ekenässjön som är en alldeles egen ort insett att den kan  utgöra egen församling. I praktiken har de egen kyrka, egen präst och eget ansvar samtidigt som församlingen ingår i Vetlanda pastorat. Det riktigt roliga tycktes mig vara att man var glad åt utvecklingen! Fler församlingar!!!!!!!!!!!!!!!

Det var också ett huvudargument när man beslutade om stordriften. att avlasta svagare församlingar och stärka dem andligt. Nu återstår att se om det finns tillräckligt många alerta kristna lekmän för att det ska kunna förverkliga. Lekmännen kan ju menar jag förverkliga församlingen i hemmet vilket förmodligen är enklare.

I betänkandet sägs också att motionen väcker ett antal obesvarade frågor. Vem är det som ska avgöra när ett program för nystart ska användas? Här finns också risken att besluten stannar vid att vara pappersprodukter, skriver man.

Även om kyrkomötet avslår motionen har det med andra ord visat på andra vägar som enligt min mening är bättre och mer framkomliga. Men den springande fråga är; Finns det ansvarstagande kristna? Det kan räcka med en handfull för att fira gudstjänsten hemma, men att ansvara  för en kyrkans grundläggande uppgift; fira gudstjänst, undervisa, öva diakoni och idka mission bhövs det förslagsvis 120 aktiva bekännare.

Nej, nu måste jag läsa vidsare.

Inga kommentarer: