torsdag, november 01, 2018

Apg 5:1-11



Ananias och Safira försöker bedra den helige Ande. Många bibelläsare frågar sig hur Gud kunde vara så sträng att Han dödade Ananias och Safira. Det kan vara en fråga men berättelsen handlar om hur de försöker lura Gud.

5 1 Men en man som hette Ananias sålde med sin hustru Safira en egendom 2 och smusslade sedan undan en del av betalningen, med hustruns vetskap. Han bar fram resten och lade det vid apostlarnas fötter. 3 Då sade Petrus: "Ananias, varför har Satan fyllt ditt hjärta så att du ljög för den helige Ande och smusslade undan en del av pengarna för marken? 4 Var den inte din så länge du hade den? Och när den var såld, var inte pengarna dina? Varför bestämde du dig i ditt hjärta för detta? Du har inte ljugit för människor utan för Gud." 5 När Ananias hörde de orden föll han ner och dog, och stor fruktan kom över alla som hörde det. 6 De yngre männen kom och svepte honom, bar bort och begravde honom.

V 1 börjar i den grekiska texten med ett MEN en man … Så står det också i 1917 års översättning. Lukas vill betona ett motsatsförhållande till det föregående. Han har talat om Andens verk, MEN nu sker ett andra motangrepp. Ananias och hans hustru försöker lura den andefyllda församlingen. När de kristna släpper in moralisk korruption, kompromissar med sin ärlighet eller hycklar för att vinna anseende är den goda atmosfären dödligt hotad.

V 2 Vi får veta att hans hustru redan från början var medskyldig. Ananias och Safira har bestämt sig för att – grekiska nosfizesthai, vilket betyder att de låtsades bära fram hela köpesumman, men de tog undan, försnillade en del av den. Det var aldrig fel att de valde att behålla en del av egendomen för egen räkning, utan felet var att de ljög och hycklade. Aposteln Petrus har fått förhandsinformation genom den Helig Ande och han frågar därför varför satan fått uppfylla deras hjärtan.

Paulus skriver att ”syndens lön är döden”, Rom 6:23 och berättelsen om Ananias och Safira får ses som en illustration av denna sanning. Det sista som sker i dödsprocessen är begravningen och vad som sker därefter ligger i Guds händer.



Inga kommentarer: