fredag, januari 19, 2018

Lätt att bygga kyrka, del 5

Tänk vad glad jag blev när Robin Nyman kommenterade min förra blogg. Men samtidigt hoppas jag att jag inte har gjort honom ledsen med mitt sedvanliga frank och ofullkomliga språk. Efter vad han har gått igenom tror jag inte att han har gjort det. Snarare fundersam och kanske lite frågande. Därför denna blogg.

Saken att jag skrivit som jag har gjort är helt enkelt den att jag inte tror att vi människor alls kan bygga församling i biblisk mening. Än tydligare: Endast Herren själv kan bygga sin församling. Det är till en början inget annat jag menar.

För det andra behöver vi inte fler 1900-tals församlingar än dem vi redan har. Tänk vad besvärliga, ofullständiga och förlamade dessa församlingar är. Det är till och med så att riktiga kristna inte längre vill gå dit. Vi behöver inte fler sådana juridiskt-ekonomist-politiskt styrda församlingar. Vi behöver något annat. Vi behöver lära från Nya testamentet.

Vi behöver inse att vi ÄR församlingen. Du som läser detta, den grupp som samlas här eller där, den gemenskap du eventuellt ingår eller kommer att ingå i ÄR församlingen. Det är de kristna som är församlingen. Dessa kristna är födda av Gud. De har förklarats rättfärdiga och heliga. De är andligt myndiga och det som saknas i stor utsträckning är att de behöver se detta och leva därefter.

Att leva i och efter den helige Ande är inte svårt. De är att tillsammans med andra leva i förtröstan. Det är att hålla sig till apostlarnas undervisning som är Jesu undervisning, till bönerna, brödragemenskapen (koinonian) och brödsbrytelsen. Vart och ett av dessa fyra b:n behöver förklaras, fördjupas och efterlevas. DET är att bygga församling. För det behövs ingen juridik, ingen ekonomi och ingen politik. Det är detta jag menar med lätt.

Herren själv bygger sin församling genom att erbjuda människorna nåd, barmhärtighet och nyfödelse. Sedan fortsätter han att tala till dem, samtala med dem, äta med dem och dela vardagens liv.

Biskop Thidevall skrev i sin bok om Folkkyrkans tid att Svenska kyrkan reducerats till de fyra K:n. Vilka är dessa? Jo, kyrkbänken, kyrkorådet, kaffekokningen och kören! Det är 1900-talets folkkyrkliga modell och dess tid går mot sitt slut. Vi behöver komma tillbaka till det ursprungliga och enkla. Kanske inte lätta, men enkla.

Inga kommentarer: