fredag, januari 05, 2018

Genusforskningen haltar betänkligt

För några år sedan läste jag identitetsforskning vid Linköpings universitet. Det var en delkurs jag fick göra i samband med det som sedan blev licentiatavhandlingen. Vid ett seminarietillfälle bad läraren oss att presentera oss själva med tre ord. Nu bar det sig inte bättre att jag satt närmast honom och därför skulle börja presentationen. Jag minns att jag började med att säga: "Jag är man .." och jag tror jag fortsatte med att jag är gift och att jag är präst. Jag tyckte jag klarade uppgiften bra, men märkte att några av deltagarna tittade lite konstigt på mig. Jag är van vid att folk reagerar när man säger att man är präst, men förklaringen visade sig vara en annan. En efter en, jag tror nästan alla, började sin presentation demonstrativt med att säga: "Jag är människa ..." Först förstod jag inte. Ingen sa något, men jag drog själv slutsatsen att de närvarande gått tidigare kurser och nu vill visa sig duktiga för läraren.

Ivar Arpi skrev några artiklar i SvD. Den fjärde som jag nämnde om i gårdagens blogg en med rubriken Hjärntvätten av Sverige fortsätter. Rubriken är inte bara provocerande utan visar sig också vara sann i samma utsträckning som människor förnekar att de är hjärntvättade.

Eia som gjorde det norska TV-programmet som hette just Hjernevask försökte få svensk TV att visa succén. Han försökte med SVT, UR och TV4. SVT menade att programmet var "ett ideologiskt högervridet projekt" som inte borde visas i svensk TV. Detta säger man med andra ord om den biologiska forskning som visar skillnaderna mellan män och kvinnor!

Den svenske komikern Aron Flam ville försöka få med programmet i svensk TV. Han bad Eia om att få köpa programmet. Det fick han inte. Han fick det gratis om han lyckades sälja in det i Sverige! Aron Flam har tydligen en blogg och på den skrev han att svensk TV var totalt ointresserade. Jag letade upp bloggen och du kan läsa den genom att klicka här. Han inleder med orden:

Ivar Arpi har skrivit en artikelserie i SvD om hur genusvetenskapen och intersektionell analys letat sig in på svenska utbildningar och beskär den akademiska friheten. Oroa dig inte det är inte så illa som det låter - det är mycket mycket värre ... 

Svenska TV höll fast vid att programmet var en partsinlaga OCH att svenska tittare inte är intresserade av frågan. När Aron Flam får frågan varför han tror att SVT sagt nej, svarar han: "Av politiska skäl. Det finns människor som byggt hela sina karriärer, sina namn och sina rykten på att genusvetenskapen är sanning. SVT är en av de institutioner som starkast drivit frågan om genus. SVT ville inte bli ertappade med byxorna nere och hoppades att det skulle gå att tysta ner." Arpi själv skriver också om hur han inte tagits på allvar och hur han anklagats för "högerextremism" när han talat om det biologiska perspektivet. Några anför att Arpi är emot jämställdhet, - som om det har med saken att göra. Arpi skriver:

Ett mönster blir tydligt här. Vi bör inte, får inte, kan inte diskutera kön och genus på ett vetenskapligt sätt, som ta hänsyn till både sociala och biologiska faktorer. Genusvetarna avfärdar försöken som högerextrema och SVT kallar det högervridna partsinlagor. Och det är alltid andra vetskapsfält som ska ta till sig genusvetenskapliga teorier, nästan aldrig tvärtom. 

"Jag är man ..." Det tog tid innan jag förstod att jag stått upp emot hjärntvätten av studenter vid Linköpings universitet, men nu förstår jag bättre. Att det är så illa är svårt att ta till sig, men jag är tacksam för artiklarna. Jag får nog läsa de tre första också.

Det där med att det finns människor som gjort sig karriärer på att omhulda genusforskningen förstår jag lättare. Dem har jag mött under många, många år i mitt dagliga verk. Jag behöver väl inte skriva vilka jag tänker på. Här konstaterar jag bara att genusforskningen haltar betänkligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och de som säger att de inte är feminister blir genast ifrågasätta likväl som kvinnor som vill stanna hemma några år med barnen anses suspekta och kanske som förrädare av vissa extremister.

Man behöver inte vara feminist för att se att bägge könen har lika värde och att det inte ska finnas osakliga löneskillnader. Men Jesus var definivt inte någon hen eller hon.

Jonas M

Torbjörn Lindahl sa...

Har du sett Tanja Bergkvists blogg? Kamp mot "fördumningsindustrin" och "genusvansinnet". Goda skratt kan ibland utlovas men inläggen ofta oerhört långa.