onsdag, oktober 18, 2017

Gift med sig själv?

Det händer en hel del just nu, men ändå nöjer jag mig med att kommentera kvällens Aktuellt. Varför i all sin dar gör man ett reportage om människor som gifter sig med sig själva?

Jag tror det var i går som det handlade om månggifte och folk på sta´n fick uttala sig. Ärligt talat tror jag att den här typen av reportage är ett led i din Ondes strategi att fullständigt upplösa äktenskapet. Äktenskapet har alltid betraktats som samhällets viktigaste relation. Det har varit omgärdat med regler som till exempel att det måste ingås mellan man och kvinna, av fri vilja, att man ska ha uppnått myndig ålder, att vederbörande inte får vara sinnessjuk och tidigare att det inte utan vidare kunde upplösas. Enligt kristen tro och tradition är inte heller omgifte tillåtet. Allt det här var viktigt för "samhällets bestånd". Äktenskapet var också viktigt för barnen och deras fostran.

Allt detta har i princip kastats på sophögen. Politiker, HBTQ-människor och journalister har hjälpts åt. Och när saken är klar, förutom att lagstiftningen verkar lite långsamt eftersom där står att äktenskapet ska bestå av två parter, inte av en eller fler än två, då sänder man sensationella reportage om alla möjliga och omöjliga varianter på äktenskapet.

Om det finns någon makt som vill undergräva "samhällets bestånd" bör den makten inrikta sig på äktenskapet, särskilt det kristna äktenskapet.

Det där med "samhällets bestånd" är numera borttaget men det fanns där när jag prästvigdes. Jag minns också hur präster kunde diskutera med varandra om de kunde viga människor som var frånskilda. Här användes och segrade ett nästintill horribelt argument. Man sa att man kunde få förlåtelse och så gå vidare. Och många nickade med och köpte argumentet. Kan man få förlåtelse för att man gift sig?

Idag måste jag nog konstatera att det kristna äktenskapet i princip är utraderat. Några sådana äktenskap ingås inte längre, förutom i de samfund där äktenskapet är ett sakrament.

Är det inte märkligt att SVT reagerar på att folk inte lever kristet? Varför reagerar de på månggifte eller på att någon gifter sig med sig själv? Är det för att ytterligare undergräva det kristna äktenskapet? För att underblåsa opinionen och påskynda en ny lagstiftning?

Att gifta sig med sig själv därför att man är så kär i sig själv måste betraktas som ett postmodernt fenomen. Kan det komma att förändra lagstiftningen? Inte omöjligt. Är det då inte bättre att ta bort äktenskapsbalken helt och hållet? Människor kan väl få leva samman som de vill. Varför ska staten bry sig om det? Om det inte är så att ...

Är det någon som skulle reagera vore det väl biskoparna och kyrkomötet. Är det inte dags att tala högt om det kristna äktenskapet? Är det försent? Eller har kyrkan ändrat sig?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken utmärkt idé att gifta sig med sig själv!
Dels får man en man i huset som man är helt överens med. Och dels kan mañ varje gång man inte kommer sig för med det man borde (vanligt hos mig!), säga till "sig själv": -nu skärper du dig och gör vad du ska!

Torbjörn Lindahl

Anonym sa...

En kvinna kan ju vigas till jungfru och så att säga bli Kristi brud. Den kvinnan gör det dock inte av egenkärlek utan kärlek till Jesus och står säkerligen som ogift i folkbokföringen. Vill man ändra det till gift med sig själv mot bakgrund av otron hos reportrarna?

Jonas M