fredag, april 21, 2017

Barnmorskan, del 3

I dag har jag läst Svenska Journalen. Den kom i brevlådan. Jag vet inte varför. Kanske för att jag har skänkt pengar till Läkarmissionen. Det var ett tema nummer som handlade om kvinnlig könsstympning. Det är inte något som jag har engagerat mig i precis men jag måste säga att jag blev berörd av innehållet. Hur primitiva är vi människor egentligen?

Med posten kom också ett brev från ProVita, en organisation som vill arbeta för människovärdet. Det är jag för. Jag läste häromdagen i en av mina andaktsböcker att det faktum att vi är skapade till Guds avbild gör att vi alla är original. Mänskliga rättigheter är tolkningen. Mycket bra skrivet. Tanken var visst hämtad från Jürgen Habermas.

I Nyhetsbrevet från ProVita informerades om barnmorskan. Där stod att domen meddelades den 12 april, att Arbetsdomstolen fastställer Tingsrättens dom och att Ellinor Grimmark därmed förlorat i båda instanserna. Den här andra förlusten kostade henne 606.000;-. Nu vill organisationen göra en insamling för att hjälpa henne betala. Tror jag det. Vem kan betala sådana rättegångskostnader? Jag var med och betalade den förra och kanske var det därför jag numera får Nyhetsbrevet? Ja, jag betalade inte hela, men kanske en hundralapp? Många bäckar små ...

Den tidigare förlusten, som jag var med i, är betald, meddelar Nyhetsbrevet. Den förlusten i Tingsrätten kostade 925.000;-. Det är fantastiskt vad vi kan åstadkomma om vi hjälps åt och det har jag förstår av andra insamlingar. Men jag undrar: hur i all sin da´r kan någon alls överklaga? hur kan vi ha råd att tillämpa vår demokratiska rätt? Jag vet inte. Den här gången kan man betala genom att Swisha 123 589 6519 och ange Ellinor Grimmark.

Jag är emot abort även om jag inser att det emellanåt kan finnas fog för tanken. Jag känner en som hade blivit aborterad om hans mamma hade haft den möjligheten. I stället blev han adopterad vilket naturligtvis ur hans synvinkel var ett bättre val. Men de flesta oönskade får aldrig chansen. Därför är jag emot abort.

Sedan kan jag naturligtvis se att Bibeln värderar varje människa, jag förmodar också varje ofödd människa, oerhört högt. Det sägs i Bibeln att Gud älskar människan så högt att Han sände sin Son att frälsa. Det är helt i harmoni med berättelsen om Moses. Moses blev räddad undan Faraos barnamord. Han gömdes undan i en liten låda och någon fann honom där i vassen. Moses betyder den som räddats ur vassen. Jag har många gånger undrat hur han upplevde sin uppväxt som en av få överlevande. Han måste haft en stark relation till de sina.

Vid ett tillfälle inledde jag ett av våra cellmöten med att konstatera att Jesus inte hade någon jordisk pappa och så skulle vi gå laget runt och ge våra synpunkter. Den delningen räckte för hela kvällen och än en gång blev det tydligt för mig hur viktigt det är med relationen föräldrar och barn.

Barnmorskan kanske har liknande tankar. Jag vet inte. Jag känner henne inte men hon har min sympati. I synnerhet för att hon kämpar för sin rätt, för sin rätt att tro och för sin rätt att överklaga. Det är tydligen många som ger henne inte bara sin sympati utan också av sina pengar. Jag har hört att någon amerikans organisation också hjälper henne med pengar. Det är bra men mest behöver hon vårt stöd och möjlighet att arbeta med vad hon är utbildad för och uppenbarligen vill arbeta med.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns väl också någon utländsk organisation som kämpar för mänskliga rättigheter som hjälper till att betala - vilket hela tiden ifrågasätts av journalister för att vilja påverka abortlagstiftningen.

Det känns som att det offentliga verkligen har försökt att salta räkningen i fråga om rättegångskostnaderna, men stämma någon i ett civilrättsligt mål av detta slag är ett vågspel och den enskilde har en svag position.

Grimmark och övriga som driver rättsprocesser om detta är värda allas vårt stöd.

Jonas M

Anonym sa...

Ja, viktigt att vi får många små bäckar. Lite upprörande att stat och landsting har nästintill obegränsade resurser och knäcker de flesta. Frågan om samvetsfrihet är stor och viktig, och av allmänintresse att få bli prövad. Nog borde man kunnat komma fram till att dela på kostnaderna.//Staffan Wadström

Kerstin Carlsson, Värnamo sa...

En nära väninna ville inte göra KUB-test under sina graviditeter. Hon menade att att det inte skulle spela någon roll för hon tänkte "ta emot" barnen i vilket fall. Hon blev utsatt för starka påtryckningar varje gång eftersom hon inte "tog ansvar". Man menar då samhällsansvar, med tanken att vi ska få fram högpresterande lönsamma individer. Hon var inte rädd för att inte klara av ett sjukt eller funktionshindrat barn. Däremot var hon orolig för reaktionerna utifrån, eftersom det s a s kunnat förhindrats.

I takt med att tekniken förfinas flyttas ju gränserna, så sakta att vi inte märker det. Det borde bli en diskussion. Det är nu det avgörs, det är nu vi bestämmer hur vi med våra olika övertygelser ska kunna leva tillsammans. Den frågan är ännu större än en enskild barnmorska som just nu råkat
bli ensam galjonsfigur.

Det kommer att komma fler diskussioner med andra galjonsfigurer, t ex om friskolor och tvång att medverka vid dödshjälp. Kanske blir det då någon ensam rektor eller ensam läkare som blir jagad och förnedrad.

Värre än pengarna är dock idiotförklaringarna. Samfund av vad slag det än vara månde buntas ihop till "de religiösa galningarna". Till skillnad från de "upplysta ateisterna". Tyvärr blir nu t ex terrordåden en legitim ursäkt för att kväva all synlig religionsutövning just på grund av den här starka generaliseringen.

Det är konstigt att det är så tyst från höga kyrkliga ledare. Detta skarpa läge hade kunnat bli ett utmärkt tillfälle att definiera och kommunicera ut den kristna tron till oss.

Vi - det gudlösa folket - hade behövt det. Men efter stolpskottet med "mitt kors"-debatten så undrar jag om viljan finns. Tyvärr.