fredag, augusti 30, 2013

Internatskolor

Internatskolan har många fördelar. Själv hade jag glädjen att få gå på Fjellstedtska skolan. Det var fantastiskt fina år med bra lärare och goda kamrater. Visserligen förekom så kallad nollning, men det förekommer väl på de flesta gymnasier, eller ... Kanske börjar de försvinna som en del av en skolas kultur. Så har uppenbarligen inte varit fallet på Lundsberg så det får man nog fortsätta se över. Om nu skolan får finnas kvar.

Jag tog studentexamen 1973 och fick vara med om hur den dåvarande socialdemokratiska regeringen gjorde vad de kunde för att Fjellstedtska skolan skulle läggas ner. De lyckade också några år senare. Det kan vara bra att ha klart för sig att socialister i allmänhet är emot privata skolor. Så har det alltid varit och kommer att vara också fortsättningsvis. Därför är det bra att friskolorna nu upplever en renässans och att socialdemokraternas jakt har reducerats till att de inte får gå med vinst. Det senare är enligt min mening illa nog. Problemet är förmodligen att det till stor del handlar om skattepengar. Om skattepengar används i andra länder vet jag inte, men skattepengarna ger onekligen ett stort mandat till allmänheten och skolpolitikerna.

Det är inte märkligt att det förekommer många vänsterargument i debatten. Argument som talar om "överklass", "att stänga in barn" eller att internat är en "förlegad företeelse". Jag såg TV-programmet Debatt igår och hörde hur vänsterpartisten Rossana Dinamarca argumenterade. Den som vill kan se programmet här. Hur Aftonbladet drivit medierna ska jag låta vara osagt eftersom jag inte följt kvällstidningarnas skriverier, men det är inte svårt att gissa sig till vilken inställning Aftonbladet har i grund. Det är inget nytt, men det är sorgligt att skolan har kommit att användas som slagträ av politiker. Det drabbar både lärare och elever.

Det finns naturligtvis inget som helst försvar för incidenter sådana som uppdagats på Lundsberg, men vi vet att det sker på var och varannan skola. Hur ofta läser vi inte om gruppvåldtäkter och mobbning i skolorna? Och då talar vi inte om internatskolor utan om kommunala skolor.

Nu får vi se hur Skolinspektionen går vidare. De har redan börjat mumla om att skolan ska läggas ner. Det verkar vara en målsättning. Det var också målsättningen när de jagade Livets Ords kristna skola för några år sedan. Då var anklagelsen att där pågick religiös indoktrinering och med den politiska agenda inspektionen verkar ha var och är det säkert sant. Om man nu vill kalla fostran för indoktrinering. Södemalmskyrkans kristna skola är en annan observerad skola, men faktum är att den skolan för inte länge sedan utnämndes till Stockholms bästa skola!

I dagens Svd informerar journalisten Maria Sundén Jelmini om att lärartätheten är betydligt bättre på Lundsbergs skola än på andra. De har 9 elever på varje lärare mot andra som har 12. 93,3 % av eleverna på Lundsberg nådde målen i alla ämnen mot övriga skolor som ligger på 77,4 %. Vidare skriver hon att enligt en gjord enkätundersökning

känner sig 99 procent av eleverna trygga, en drömsiffra för en vanlig, kommunal skola. Av Stockholms åttondeklassare var motsvarande siffra 83 procent.

Som saken nu har utvecklat sig ska nog eleverna på våra internatskolor vara mest rädda för Skolinspektionen. Något är riktigt fel.

5 kommentarer:

Staffanw sa...

Håller i stort med. Det som hänt är självfallet oförsvarlig, och eftersom det inte var första gången, måste väl Skolinspektionen sätta ner foten ordentligt. Men att stänga en i övrigt väl fungerande skola, som slår så hårt mot elever och anställda, utan förvarning - är också det oacceptabelt. Ett omdömeslöst beslut, som luktar vänsterpolitik lång väg.

Anonym sa...

Ett lågvattenmärke från den i övrigt så pålitlige Sunnliden. Mobbning förekommer i alla samhällsgrupper, men det är särskilt obehagligt när människor som redan har fått favörer njuter av att plåga andra. Man får förstå att folk stör sig på överklassens olater.

Anonym sa...

Det framgår alltid att det politiska
synsättet slår igenom. Bort med skolor,
som inte politikerna (vänsterstyrda)
kan dirigera!½

Anders Göranzon sa...

Läs gärna en intressant understreckare i SvD:

http://www.svd.se/kultur/understrecket/internatskolans-anda-ska-fostra-makthavare_6681476.svd

För mig, som också är gammal Fjellstedtare, står det klart att den våldskultur som tillåtits på Lundsberg är något för sig. Men visst finns det oerhört många andra skolor som också har dessa problem. Men det betyder väl inte därmed att Lundsbergsbeslutet var fel? Det betyder väl i så fall att skolinspektionen borde ingripa i fler fall? I så fall borde slutsatsen varit just den!

Anders Göranzon sa...

Eftersom jag länkade till en tidning på den politiska högerkanten får jag väl länka även åt vänster:http://bloggar.aftonbladet.se/janhelin/2013/09/sondagskolumn-64-om-media-ondskan-och-lundsberg/