måndag, maj 31, 2010

Var det sjätte skeppet lastat med terrorister?

Jag har skummat svensk media och vad som så här långt skrivits om bordningen av Ships to Gaza. Min tråd är att ställa frågan vilket syfte aktionen egentligen har. Tidningen Dagens ledarblogg ställer faktiskt frågan: "Hjälpsändningar eller politisk aktion? Ja, av allt att döma både ock." Men än så länge blir det inte så mycket mer än så.

Jerusalem Post hävdar att ett av de sex skeppen bestod av krigiska extremister. Det var det skeppet som bordades. Försvarsminister Barak försäkrar att soldaterna försökte genomföra aktionen fredligt men att det inte fanns en chans till det. Skeppet sponsrades av bland andra Al-Qaida och Hamas och var "fyllt av hat och våld". Soldaterna hamnade omedebart i en situation där de var tvungna att försvara sig genom att skjuta skarpt. 15 aktivister dog, - alla turkar. Israels utrikesminister Danny Ayalon säger i sitt uttalande att aktivisternas "intention var våld, deras metoder var våldsamma och resultatet var olyckligtvis våld."

Det finns för närvarande tre länder som har kallat till sig Israels ambassadörer för att protestera. Det är Turkiet, Sverige och Grekland.

MUFs ordförande Nils Wykman har i sin blogg skrivit: "... att det inte är humanitär hjälp som är huvudsaken för Ship to Gaza – utan att få till politisk konfrontation." Vidare twittrar han: "Ship to Gaza har inget med välgörenhet att göra. Det är en ideologisk kamp där liv är underordnat idéer." Intervjun finns publicerad i SvD och reaktionen från SSU lät inte vänta på sig:

"SSU:s ordförande Jytte Guteland har reagerat kraftigt på Niklas Wykmans uttalande och kräver att Moderaterna ska slänga ut Wykman från partiets styrelse.

– Det är bland det värsta han har gjort. Det är totalt oacceptabelt. Det handlar om våld och mord på hjälparbetare och brott mot folkrätten. Moderaterna måste nu reagera och slänga ut Wykman från partistyrelsen, annars är det här moderat politik, säger hon till TT."

Tongångarna från vänsterkanten känns igen. Och jag fruktar att de lär bli än värre.

Inga kommentarer: