söndag, maj 30, 2010

Att vara kyrkopolitiker

Har just kommit hem från ett två-dagars sammanträde med FRIMODIG KYRKA. Det var inspirerande på många sätt. Vi är 13 personer som tillsammans kommer att sitta i Kyrkomötet under fyra år. Detta tillsammans med att jag sitter i Växjö Stiftsfullmäktige har gett mig nya inblickar i Svenska kyrkan. Jag ser nu mer av spelet bakom kulisserna samtidigt som jag förstår att jag kommer att upptäcka mycket mer under åren framöver. Låt mig få ge bara ett exempel på kyrkopolitik.

FRIMODIG KYRKA fick 13 mandat av Kyrkomötets 251 mandat. Det låter inte så mycket men är dubbelt så många jämfört med förra perioden. Tyvärr hade vi behövt 16 mandat för att av egen kraft få en ordinarie plats i varje utskott. Kyrkomötet består av två veckor. Den första veckan arbetar vi i åtta olika utskott och den andra vecka debatterar vi och beslutar om Svenska kyrkans framtid. Vi fick med andra ord inga mandat - av egen kraft. MEN - och nu kommer politiken in - vi kan samarbeta med andra och på så sätt komma över gränsen. Till en början ville ingen samarbeta med oss. Och i vårt program heter det också att vi vill få bort politiken från Svenska kyrkan.

Vi hopppades att de andra grupperna (POSK, ÖKA och KR) som säger sig vilja ha bort politiken skulle gå i valteknisk samarbete med oss. Men inte de heller. Vi var isolerade och utstötta, tills den borgerliga alliansen tyckte att vi kunde få vara med dem. Då inträffar nämligen det att de eller vi tar ett mandat från Socialdemokraterna. Det mandatet skull då vi få, det vill säga ett mandat i varje utskott. Lysande? Detta blev som en skänk från ovan som är svår att tacka nej till. Så där är vi.

MEN det innebär att vi också plötsligt spelar med på kyrkopolitikens villkor. Det innebär visserligen att vi får plats i de åtta utskotten, men inte i Kyrkostyrelsen ("Kyrkomötets regering") och det är där det beslutas om vad som ska beslutas. Finns det då andra alternaitv? Ja, åtminstone två.

Det andra är att vi sträcker ut en hand mot Sverigedemokraterna. Svenska kyrkan är en folkkyrka och folket har röstat in SD i kyrkomötet. Ska de då inte få vara med? Om de tar den utsträckta handen blir vi så många att vi får en plats i Kyrkostyrelsen. Det innebär också att SD får vara med i utskotten. De och vi skulle vara vinnare. Varför inte? Därför att då blir alla kristna arga och vänder oss ryggen. De kommer att hänga ut oss i massmedia och sluta stödja FRIMODIG KYRKA. Jag är inte helt övetygad om det.

Det tredje alternativet är att vi tackar nej till alliansens erbjudande och ställer oss helt utanför, går i opposition. Då kan vi säga att vi vägrar vara med och administrerar en sönderfallande kyrka. Vi vill inte stödja dem som undergräver allt det vi står för. Vi vill inte samarbeta med dem som undergräver ämbetet, röstar för homosexuella äktenskap och sällan eller aldrig tar Jesus på allvar. Om vi står utanför kan vi utgöra ett eget litet utskott som träffas varje dag, skriver motioner och svarar på skrivelser. Vi kan fortfarande debattera i plenum ... Dessutom kan vi inför nästa val säga; Rösta på oss som vägrar kyrkopolitik.

Hur gjorde vi då? Efter en viss debatt bland oss 13 stannade vi vid alt 1. Med den här bloggen vill jag bara visa på hur det måste gå till och att det inte är självklart att FRIMODIG KYRKA kommer att gå i andras ledband. Det senare behöver vi i och för sig inte göra ändå. Vi samverkar för att få plats, inte för att arbeta tillsammans med motioner eller i debatter. Vi säger naturligtvis vad vi vill, även om vi emellanåt kan göra gemensam sak om ett och annat.

Jag vill att du ska veta detta. Du är välkommen med kommentarer. Stöd FRIMODIG KYRKA med dina förböner!

Inga kommentarer: