lördag, november 03, 2007

Varför inte kalla den för Samlevnadsbalken?

I veckan har förslaget till ny Äktenskapsbalk diskuterats och alla kan se vartåt det lutar. Vi är ganska många som ur ett kristet perspektiv konstaterar att det nya förslaget strider mot Bibeln.

Vi kan inte längre påverka den svenska lagstiftnigen utan här gäller det att göra det bästa av situationen. Jag mailade till Kd-ledaren Göran Hägglund och frågade om det var möjligt att åtminstonen ändra namnet på den nya lagstiftningen så att den kan kallas Samlevnadsbalken i stället. Det skulle underlätta för många judar, kristna och muslimer.

Vem ska viga? Kyrkomötet föreslår att prästerna ska göra det också fortsättningsvis. Kan vi inte påverka våra egna ens? Om Svenska kyrkans präster ska viga efter den nya lagstiftningen blir det lämpligare att tala om vigselplikt än vigselrätt. För alla ska väl tvingas till att viga? Kankse gör man undantag för dem som vill följa Bibeln så att de slipper, men det kallas då diskriminering och det är en tidsfråga innan de mobbas offentligt.

Göran Hägglund? Han har inte svarat - än.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På något sätt spelar det väl ingen roll heller vad man än kallar det, eller? Det är lika illa i alla fall. Eller så får man bara tacka HERREN för att man också i fortsättningnen kan få välsignelse och bli vigd i kyrkan. För även om kyrkan går med på detta så gäller väl sakramenten. Och prästen kan leva vilket liv han vill men när han delar ut HERRENS välsignelse och nattvarden så är det lika fullt giltigt, eller?

Håkan Sunnliden sa...

Jo det har du rätt i. Vigseln i kyrkan förändras inte även om vi får en Samlevnadsbalk.

Men tidigare har vi haft en kristen grundsyn inom svenska lagstiftning och nu får vi en hednisk. Det tycker jag ska markeras genom att vi talar om samlevnad i stället för äktenskap. Då kan ju staten gå vidare på den vägen om man vill. Nästa grej blir förmodligen månggifte och / eller tolerans för pedofiler. Dessa grupper har nu börjat röra på sig. Det är väl tråkigt om sådana förhållanden ska kallas frö äktenskap? Nej, byt ord och behåll äktenskapet mellan man och kvinna inom kyrkan.