lördag, november 24, 2007

Ja, vi är alla katoliker

Det har varit en intensiv debatt samtidigt som jag inte kunnat använda datorn hemma. Den är ännu inte fixad men jag kan använda denna dator. Ville bara säga att vi alla är katoliker. katolik betyder att vi tillhör den enda Kyrkan, den allmänneliga, på latin katolon. Kyrkan var odelad fram till 1000-talet även om det natruligt fanns och alltid kommer att finnas olika riktningar. Men under dabattens gång har det framkommit en motsättning mella hiearkiska och icke-hierarkiska traditioner. I och för sig inget nytt det heller. Ofta ha de förra kättarförklarat de senare. Men den tiden är över. En sådan åtgärd idag tjänar inget syfte.

Men det finns en annan synpunkt som dåd och då skymtar och det är att "de inte hade någon". Det är mräkligt eftersom vi har en apostolisk kyrka och församling. Jesus har makt till ocgh med all makt och han ger den vidare till apostlarna och de sina. Lite olika fördelad men ändå. Det är självklart att ingen ska missbruka sin maktposition, något som kyrkans historia är full av. Det här till hennes lidande. Därför krävs allt en reformation och för din del kan den börja idag.

Jag har glädjen att få medverka till att Bill Beckhams bok som på engelska heter The 2nd Reformation komer ut om någon bara någon eller några veckor. Beckham är en radikal reformator, men hans bok är mycket insiktsfull. Läs gärna den så kan vi fortsätta samtalet via våra bloggar. Boken kommer ut på CorVita förlag i Malmö.

Jag vill också tipsa er alla om David Åhlens sida. inte därför att jag håller med om allt, men sidan är ett verkligt bidrag till de diskussioner som pågår. Det verkar som att David också har erfarenheter att dra av. Hans blogg hittar du på www.thehourislate.blogspot.com .

Så hoppas jag vi kan höra av varandra igen. Jag med nytt bredband så vi kan blogga fortare!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är rätt häftigt att kyrkan var odelad fram till 1000-talet. Det sätter saker och ting i perspektiv. Genast känns det inte så smart med alla de inriktningar och varianter man bekänner sig till.

/Cobi

Anonym sa...

Håkan. Tack för promotion:) Även om vi har olika åsikter i vissa frågor så respekterar jag dig som broder i Kristus. Måste avslöja att jag under min tonårstid besökte sommarbibelskolan i Hjälmseryd... en viktig period i mitt liv! (Hälsa Victor!)
Guds fred
David

Anonym sa...

Ett boktips
Kristi Kyrka, Bo Giertz

Beaver sa...

Va tusan David!?!?! Var du också i Hjälmseryd???
//Johan