torsdag, augusti 01, 2024

Ledarsidan i Världen i Dag

 I kväll har jag två punkter jag vill föra vidare.

För det första gäller det ledarsidan i Världen i dag (ViD). Det är Sven Almqvist som skrivit under rubriken "Utan varma församlingar föds inga nya missionsinitiativ". Rutan på framsida var tydligare. Där står det: Många kristna är i dag utan församling och hittar inte riktigt "hem" någonstans. Så sant som det är sagt.

Det är verkligen ingen nyhet eftersom det varit känt under ganska många år att det har gått åt det hållet. Men det är ingenting som samfunden eller ens församlingarna vill kännas vid. Tvärtom gör man vad man kan. Men om man befinner sig på fel väg hjälper det inte "med med av samma".

Ledaren i dagens nummer av ViD bekräftar med denna "nyhet" att insikten äntligen har landat. Almkvist börjar med att tala om de välsignade sommarkonferenserna. Det tackar vi Gud för, men det gjorde Israels barn också när de kommit ut ur Egypten. Tyvärr hände det att de sedan gick runt, runt berget och kom aldrig in i det utlovade landet. Almkvist är på samma spår när han fortsätter skriva. Han skriver: "En viktig spaning är dock att församlingsförvirringen snarare tycks tillta än avta."

Läs gärna, reflektera och framför allt försök att förstå.

Just i kväll vill jag bara konstatera att Almkvist inte tycks ens antyda någon eller några lösningar på problemet. Han bejakar att behovet av "äkta församlingsgemenskaper, inte nödvändigtvis stora med mycket aktiviteter, men varma gemenskaper där bibelordet och bönegemenskapen är i centrum. Och där fokus är på människors behov, inte byggnader." Det är juste detta jag vill skriva om, talka om och framför allt vara med om under den höst som ligger framför oss.

För det andra finns det flera olika mindre sammanhang som i det lilla tysta faktiskt både ber och arbetar för att nya gemenskaper (kalla dem vad du vill) ska bli till. För det behövs förstås människor som vill, men också utbildningar för hemgruppsledare och ett arbetsmaterial som visar vägen.'

Det material HåVi har tagit fram och som nu ska möta delar av det behov Almkvist pekar på ska nu spridas. Varför inte börja med att själv ta del av det.

Del 1 Det nya livet som jag presenterade tidigare i veckan vänder sig till nykristna. Det hjälper dem att förstå evangeliet, förankras i det och vägledas av det. Efter varje vecka möter man en medvandrare för samtal om veckan som varit. Våra söner Victor och Jacob tyckte det samtalet var så angeläget att de ville spela in en kort inspiration till varje vecka. Klippet för Vecka 1 kommer ut nästa torsdag, den 8 augusti, Sedan släpper vi ett klipp för var och en av de fem veckorna. Det finns redan en spellista som du kan börja att ta del av:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLRtbfKa02AaEzxQwO-atOogu9oY-8CEi4 

Sedan återkommer vi som sagt veck för vecka. Almkvist! Det finns lösningar!




2 kommentarer:

Daniel Giertz sa...

Det står "varma" i rubriken i ViD, inte "varna".

Håkan Sunnliden sa...

Tack Daniel för hjälpen. Nu har jag ändrat.