söndag, oktober 07, 2018

Efter kyrkomötet

Det blev inget skrivande från Uppsala. Det främsta skälet är helt enkelt att jag inte kom åt min blogg. Men ett annat skäl är att vi suttit hela veckan i utskottsförhandlingar och att vi fått stränga order att inte rapportera från dessa. Så det jag hade kunnat rapportera hade varit rent allmänt.

Rent allmänt kan jag säga att det varit god stämning. Det var vad som sas från alla utskotten i alla fall i vår grupp. Det har visserligen skrivit ett antal reservationer från vår sida. Kanske kan jag berätta om det i nästa vecka när texterna kommer till oss. I mitt utskott, Förvaltarutskottet, samtalade vi om motionen som vill att Svenska kyrkan ska ta fram en nationell klimatstrategi. Den motionen bifölls och jag medger gärna att jag i mitt hjärta bejakade denna.

Miljö- och klimatfrågor har aldrig varit mitt ämne. Ofta har jag tyckt att dessa frågor fått alldeles för hög prioritet i Svenska kyrkan. Jag har sett det som att det skett på de existentiella och teologiska frågornas bekostnad. Miljö och klimat har stått emot det andliga och existentiella. Jag ville se att miljö och klimatfrågorna springer ur evangeliet. Och det var just vad som poängterades i utskottet. Tyvärr finner inte utskottet anledning att betona detta, men det finns där. Och när jag vet att det finns där gäller det bara för mig att vara vaksam i fortsättningen. Just nu kan jag till och med tänka mig att i plenum slå ett slag för motionen i det att jag betonar skapelseteologin som grund. Tänk bara på bibelställen som Apg 17:28, Rom 11:36 eller Kol 1:23.

Jag kom hem sent fredag kväll, men bilade redan på lördagen till Karlskrona. Jag hade lovat en bibelförklaring över Jakobs brev. Det var långt att köra tur och retur men härligt att få komma i tjänst. Det blir mer av den varan i veckan eftersom bibelförklaringarna i Arken, Värnamo fortsätter på onsdag och eftersom jag ska till Halmstad på torsdag. Också där handlar det om Jakobs brev.

För övrigt har jag idag sysslat med spännande släktforskning, varit på högmässan i Mariakyrkan och inte minst sett Bajen besegra Brommapojkarna med 4-2 även om det satt långt inne.

Jag tror jag lägger ut lite mer av bibelförklaringen till Apostlagärningarna och så får vi se hur vi går vidare med veckan. Stiftsstyrelsen samlas visst på tisdag och jag planerar att resa till Växjö inte minst för att jag då också kanske hinner besöka Fortbildningsveckan som har hundratals deltagare från hela Växjö stift. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Utskottet skulle läsa påve Franciskus encyklika Laudato som finns att ladda ner gratis här:

https://laudatosi.com/watch

Som sagt, miljö- och klimatfrågorna springer ur evangeliet!

Jonas M