fredag, augusti 15, 2014

Kanal 10

Häromdagen tittade Ruben Agnarsson in tillsammans med en kameraman. Ruben som är journalist och författare var tidigare en av initiativtagarna till tidningen Världen idag. Nu jobbar han deltid hos Kanal 10 och har ett eget nyhetsprogram kallat Nyhetsforum. Det sänds på lördagar kl 21.00, det vill säga imorgon kväll. Han ville göra ett inslag med mina reflektioner efter olyckan i Nepal. Det fick han.

Kanal 10 har sedan den startade skaffat sig en egen profil. Cymbal TV, ett annat produktionsbolag med kristen profil, spelade in mina Bibelförklaringar över Galaterbrevet som sedan sändes i Kanal 10. Jag vill minnas att det blev 20 timmars sändning plus ett antal nattliga repriser. Man kan fundera över om det finns människor som sitter uppe mitt i natten för att lyssna till bibelundervisning, men jag kan intyga att det gör det. I samband med de sändningarna skickade jag ett mail och väckte frågan om kanalen kunde tänka sig att utvidga det ganska teologiskt snäva programutbudet med till exempel helgmålsbön på lördagarna. Jag fick aldrig något svar.

Nu har åren gått och även om kanalen numera producerar fler egna program, som till exempel Rubens nyhetsforum, har profilen blivit starkare och tydligare. Det finns som bekant olika traditionsströmmar inom den kristna traditionen och Kanal 10 framstår som en mycket snäv reformert kanal. Det tycker jag är tråkigt och undrar om det verkligen håller i längden när vi lever i en alltmer ekumenisk tid. Cymbal TV spelade in mina bibelförklaringar över 1 Thessalonikerbrevet, men de sändes aldrig i Kanal 10 förmodligen därför att Paulus där undervisar om Tusenårsriket eller gör han det. Reformert teologi utgår som ni vet i hög utsträckning från just Tusenårsriket och undervisar strängt om vikten av helgelse i det att den använder sig av vad som kallas lagens tredje bruk.

Särskilt tydligt blev kanalens profil när man ägnade rejält med tid åt att ensidigt diskutera Birgittas och Ulf Ekmans konvertering. Visst fanns det ett nyhetsvärde i deras konvertering och viss var det på sin plats att samtala om den, men konverteringen beskrevs endast som ett felsteg och det fanns ingen som kunde förklara vad allmänkyrklig tro är för något. Ett annat nästan övertydligt exempel på reformert anabaptistisk lära blir synlig i Pascal Andréassons bortförklaringar av alla oss som döptes som barn till kristna föräldrar. Har Kanal 10 verkligen råd med detta?

Det stör mig inte numera att det finns olika traditioner men varför då inte återspegla det? Kan det vara som historien säger att alla andra kristna underkänns så att kvar blir till sist bara "jag och min bror"?

Kanske inte bara eller alls som ett resultat av denna trångsynthet har nu istället den lutherska kanalen TV16 dykt upp. Den uppträder än så länge endast som webb TV, men innehåller en hel del sevärd undervisning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo,det finns en del därute som lyssnar alla tider på dygnet. Mer och mer tror jag att det blir flera som dessutom inte har någon annan församling ...
Under de senaste åtta åren har jag haft anledning att studera utbudet.
Personligen tittar jag regelbundet på www.visjonnorge.com även om de är pingstkarismatist/reformert inriktade, så är de bredare i sitt utbud. Ex studium av Jphannes Uppenbarelse med olika teologer med olika inriktning.Vill minnas att de sänt flera av dina bibelstudieserier via CymbalTv. Även Bengt Pleijels bibelföredrag över Johannes.
Kanal 10 känns väldigt trångt. Tröttnat för länge sedan.

Det är ju mycket kostsamt att producera program så det våren ju vettigt att samarbeta.
AT

Anonym sa...

Den finska kristna kanalen www.tv7.fi sänder också på svenska på adressen http://www.heaventv7.se. Där finns flera sevärda program. Man kan gå in i programarkivet i efterhand och se tidigare sändningar. /Mats

Svenska Kyrkan Älmhult sa...

Vad gäller Kanal 10 så har jag ganska bra inblick genom att jag är präst i 10 år och fått förmånen att se hur kanalen utvecklats! Jag vill börja med ett citat från Sverre Larsson om Kanal 10: "Det Pingstkyrkan med sina miljoner inte klarade av har en man klarat av." Mannen i fråga är pastor Börje, en mycket god vän. Som präst och teolog, är jag givetvis bekymrad över frikyrkans ytliga teologi som du träffsäkert analyserade i din blogg. Men visionen som Börje har är att vara en kanal för väckelsekristna från svenska kyrkan till trosrörelsen. Jag menar nog att de lyckats ganska bra. PÅ Kanal 10 kan man se program från oas rörelsen, gudstjänster från Jesus manifestationen och livets ord. Pascals undervisning är bra! Det är egentligen bara den alltför kritiska och ensidiga synen på katolska kyrkan som jag inte gillar. Faktum är att kanal 10:s ideologi och teologi, med bönedukar, betoningen på smörjelsen m.m ligger närmare KK än vad de själva är medvetna om.