måndag, april 04, 2022

Synagogans ursprung

 Sitter fortfarande på Gotlandsgatan, men ska strax resa hem igen. Paulus gemenskapen i Uppsala och St Filippus i Stockholm anordnade i helgen ett intressant seminarium. Det första föredraget hölls av professorn i semitiska språk, Mats Eskhult. Eskhult har nyligen gått i pension men verkar fortfarande bland annat vid Församlingsfakulteten i Göteborg och nu var han hos oss i Stockholm. Han hade fått ämnet Synagogans ursprung och betydelse. Tanken var att vi skulle få en ökad förståelse av bildandet av nya församlingar. Och det fick vi.

Synagoge är det grekiska ordet som betyder "sammankomst". Eskhult började med att säga att Guds folk har alltid samlats för att höra Herrens undervisning. Därmed tycker jag saken är avgjord. Så enkelt. Och när folk för-samlas utgör de en församling. Vi behöver många sådana församlingar.

Eskhult visade ett flertal bibelställen som innehåller uppmaningen att samlas, till exempel 5 Mos 31:12, skrivet långt innan den babyloniska fångenskapen. likaså Ps 74:7f. I vanliga fall sägs ofta att synagogan (som institution) har sitt ursprung just under den babyloniska fångenskapen, men saken, att folk samlades för att höra Herrens undervisning, är äldre än så. 

Eskhult gjorde sedan en genomgång av synagogan i evangelierna och Apostlagärningarna och visade hur de första kristna helt och hållet levde och verkade innanför synagogans ramar. Han gick noga igenom hur en gudstjänst kan ha gått till i Antiokia i Pisidien. På den tiden fanns inga skrivna agendor- Alla kunde ordningen utantill även om det också fanns utrymme för variationer. Först ett par hundra år e Kr skrevs de befintliga ordningarna ner. Det är denna ordning som kommer till uttryck i vad vi kallar Ordets gudstjänst. Nattvardens gudstjänst var en separat gudstjänst som under apostlatiden särskilt firade i hemmen. 


Professorn Eskhult sitter lätt framåtlutad till höger i bild. Sammanlagt var dryga tjugotalet personer närvarande. Något senare fick jag föreläsa över ämnet En levande församling. I nästa blogg ska jag något återge innehållet.



Inga kommentarer: