fredag, april 15, 2022

Ren ondska?

 I dag firar vi Långfredagen. Den dagen utgör ur den kristnes synvinkel en triumfens dag. Det är dagen då Herren Jesus fullbordar sin tjänst, att bära fram sig själv som ett försoningsoffer.

Men den här bloggen ska påminna om något annat, om den rena ondskan. Finns det onda människor? Frågan är teologiskt känslig eftersom det faktiskt finns ganska många kristna som förnekar det vi kallar för arvsynd, det vill säga att vi människor föds med synd. Den förhärskande synen på människan har varit att vi föds oskyldiga. Kanske är hela debatten en fråga om hur man definierar ord som ondska, synd, skuld et cetera. Men skälet till att jag skriver om detta är inte bara för att ondskan manifesteras på Långfredagen eller för att det ansetts vara en teologiskt svår fråga. Skälet är en vetenskaplig artikel i SvD från söndagen den 10 april 2022.

Artikeln frågar om vem som helst av oss skulle kunna starta kriget mot Ukraina? Forskarna använder inte begreppet ondska, men talar om människans mörka område. De har försökt dela upp det i tre grupper: psykopati, machiavellism och narcissism. De tre skiljer sig åt, men anses ha flera gemensamma drag som till exempel känslokyla och manipulativa tendenser.

Här hävdas vidare att våra personligheter är genetiskt betingade till ungefär 50 %! Jag har i andra sammanhang hört en högre siffra till och med 80-90 %. Det är särskilt intressant med tanke på att tidigare forskning under min ungdoms tid hävdat det motsatta. Då sades det att lika många procent var sociologiskt betingat. Det var föräldrarnas fel eller strukturella fel, ibland till och med Guds fel, men  sällan eller aldrig mitt eget. Saken har intresserat mig. Hur som helst finns det uppenbarligen mörka områden i allas våra gener. Vad jag förstår har man numera vetenskapligt bevisat arvsynden. Det borde förkunnas i alla sammanhang.



Det är dessa mörka områden som orsakar onda handlingar. Så ser den kristna synen på människan ut. Det är med den insikten inte att förvåna sig över hur människor kunde behandla Jesus, Putin starta kriget mot Ukraina eller jag själv "göra det jag inte vill". I den nämnda artikeln redogör forskare för olika slag av onda experiment. När vi möter främmande människor eller lyckas avhumanisera våra medmänniskor tycks vi vara kapabla till mycken ondska. Vilka slutsatser kan jag omedelbart dra?

För det första är lagstiftningen till för att sätta gränser för ondskan. Lagar, förordningar, regler och rutiner är långt mycket viktigare än vi först tror. 

För det andra är jag verkligen tacksam för att Jesus kom till mig med evangelium. Evangelium betyder att jag har något att hålla fast vid. Jag har ett föredöme. Likaså upptäckte jag i samband med att jag jobbade med Filipperbrevet att förmaningarna i antiken fanns där för att välsigna människor. När människan är rotlös och vilsen hjälper förmaningen mig att hitta rätt igen. Vi behöver få tillbaka detta i våra skolor!

För det tredje kan vi inte skylla våra brister och tillkortakommanden på våra gener av det enkla skälet att vi är kallade att kontrollera dem. Här blir det svårt, men vi är faktiskt ansvariga för våra handlingar. Även om vi människor bär på både en ond och en god böjelse är vår kallelse att odla den goda böjelsen. Det gäller också de mest vilsna människorna. I det här avseende borde de kristna som lever i gemenskap med Gud kunna vara föredömen. Det känns viktigare än på mycket länge.


Inga kommentarer: