För Vladimir Putin handlar kriget i Ukraina inte bara om säkerhetspolitik. Det är också ett "heligt krig" för att försvara det rysk-ortodoxa imperiet. I det religiösa kriget leds Putin av patriark Kirill - även han med starka kopplingar till KGB.
Så inleds en analys av Jan Blomgren, f.d. Rysslandskorrespondent på SvD. Nu har han berättat om detta krig ur ett Ryskt-ortodox perspektiv. Det är en mycket tänkvärd analys han gör.
Jag tänker inte rekapitulera skeendet, men faktum är att en del av rysk-ortodoxa kyrkan i Ukraina, som sorterade under Moskva, förklarade sig självständig år 2018. I stället vände man sig till ortodoxa kyrkan i Konstantinopel. Kanske var detta början på kriget? Moskva-patriarkatet tänker sig Ryssland, Belarus och Ukraina som en helhet och Ukrainas självständighets förklaring sågs som ett riktigt bakslag. Putin menar sannolikt att det är hans plikt att försvara denna helhet mot det dekadenta väst som han kallar för Antikrists rike. Det där med grundläggande insikter i kyrkohistoria är kanske inte så oviktigt som svenska journalister tyckts mena.
Den tidiga Jesus-rörelsen växte snabbt och det var förmodligen en tidsfråga innan kejsaren blev tvungen att acceptera den. När kejsare Konstantin bejakade och institutionaliserade rörelse var det början på statskyrkosystemet. I mitten av 350-talet var den ett faktum.
Carl-Erik Sahlberg brukade ställa frågan som inte kan besvaras; Var det bra eller dåligt att kyrkan blev en statskyrka?
Europas framväxt är fylld av kampen mellan den politiska ledningen som vill utnyttja kyrka för egen fördel och den kristna ledningen som vill använda staten för sina syften. Ofta har de båda kunnat betjäna varandra.
Jan Blomgren berättar om den nytta patriarken Kirill haft av Putin. Jag citerar:
Patriarken har sett bära en schweizisk klocka av märket Breguet, värd cirka 30 000 dollar. Han har ett privatplan, en villa i Schweiz och en luxuös lägenhet i berömda "House of Embankment" med utsikt över Frälsarkatedralen i centrala Moskva.
Vänskapen med president Putin har varit extremt lönsam. Enligt flera uppgifter (bland annat i Novaja Gazeta den 15 februari 2012) beräknades Kirills förmögenhet då till fyra miljarder dollar.
Det är möjligt att någon läsare tycker att jämförelsen är långsökt men faktum är att Svenska kyrkan har levt med och lever fortfarande med ett statskyrkosystem. Det var inte för intet som Gustav Vasa såg till att kyrkan i Sverige reformerades. Han hade stor nytta av kyrkan och kyrkan hade aldrig blivit Svenska kyrkan utan staten. Det går att förstå detta. Däremot är det nästintill obegripligt att systemet fortfarande bärs upp av (S) och (C). Eller kanske inte?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar