lördag, december 21, 2024

Lyft blicken

 Har det hänt också dig någon gång att du läser både två och tre böcker samtidigt? Jag håller fortfarande på med Barrlings mycket intressanta bok om det extrema landet lagom. Måste läsa färdigt den under julhelgen eftersom biblioteket i Värnamo inte vill låta mig ha den mer än 14 dagar. Det är tydligen kö efter bok. För övrigt var jag på biblioteket i går för att lämna tillbaka Ann Applebaums bok demokratins skymning. Jag var där för att hämta hennes senaste bok Autokrati AB, men den får jag ha till 17 januari så den får vänta.

I förrgår var kyrkoherden Lennart Johnson här och hälsade på . Vi har alltid mycket att prata om. Förutom en julblomma, tack Lennart för den, fick vi en bok skriven av yngste sonen Christoffer som tagit namnet Abrahamsson och är präst i Uppsala. Jag förstod på Lennart att han skulle uppskatta om jag också läste. Så då tänkte jag att det är lika bra att göra det med en gång. Sagt och gjort. Vad jag tyckte?

Jag är överraskad av att en relativt ung man som Christoffer har kunnat skriva en så mogen bok. Visserligen ser jag att han citerar Oliver Clément, Ignatius av Loyola, Thomas Merton, Magnus Malm, Peter Halldorf med flera, men ändå. Man skriver inte sådan bok som Christoffer gjort om man inte också själv tillgodogjort sig en genomtänkt teologi och gjort andliga erfarenheter. Jag kan redan nu rekommendera dig att läsa boken eftersom jag inte här kan redogöra för den mer än något.



Christoffer redogör för en teologisk helhetssyn som får oss att förstå att skapelsen ingår i frälsningen. Ett sådant synsätt gör att tillvaron utvidgas från snäv kristendom till en tro med  kosmiska dimensioner. Kanske talade boken till mig extra sedan jag fördjupat mig i Kolosserbrevet, särskilt 1:19f.

Emellertid, menar jag, kräver en sådan vidgning också en vidgning av det egna hjärtat eller för att säga det rent ut; att Gud själv byter ut stenhjärtat mot ett hjärta av kött och blod. Först därefter öppnas sinnena för Guds närvaro. Guds närvaro är central i boken.

Det som talade starkast till mig personligen var kapitel VI Pröva andarna och VII Gör motstånd mot det onda. Christoffer skriver som en öm och sann själavårdare om helgelsen. Undervisningen om helgelsen gränsar ofta till moralism, lagiskhet eller fördömelse. Christoffer kliver inte ner i något av dikena, men visar försiktigt, men tydligt, pedagogiskt hur den smala vägen ser ut.

Nu funderar jag på hur jag ska kunna använda boken i min egen undervisning framöver. 






Inga kommentarer: