fredag, september 16, 2022

kyrkomötet 2022-2025

 I dag får bloggens rubrik ställa en fråga vad som borde ha ett självklart svar, Det är klart att en kristen gemenskap, en trosgemenskap, måste innehålla olika åsikter liksom den innehåller olika människor. Olika människor har olika åsikter. Den kristna trosgemenskapen förenas genom tron, en gemensam insikt, i Guds hemlighet, snarare än genom åsikter. Hemligheten är uppenbara i Jesus från Nasaret, nedtecknad  i den heliga Skrift och omvittnad i bekännelsen. Ganska enkelt. En sådan trosgemenskap står över politiska nycker. Den borde den göra också inom den i mycket politiskt styrda Svenska kyrkan.

Kyrkoledamoten Jesper Eneroth har skrivit en motion till kyrkomötet som jag hoppas ska hamna i papperskorgen. Problemet tycks vara (S) och (C) har så mycket att säga till om i kyrkomötet att jag inte kan vara helt säker på att de politiska ideologierna inte vinner. Det är en olustig känsla. Detta att inte kunna lita på att Svenska kyrkan leds av sin egen bekännelse. Men i det här fallet tror jag det ordnar sig. 

Mina goda vänner Torkel Lindahl, Maria Andersson och Leif Nordlander, alla aktiva inom nomineringsgruppen Frimodig kyrka, har i dag skrivit en utmärkt artikel i tidningen Dagen. Du kan läsa den genom att kan du klicka här. Nu är det ett par veckor kvar innan kyrkomötets första session börjar. Då ska den här motionen och en rad andra diskuteras i utskott och leda fram till ett förslag. Förslaget ska sedan diskuteras och det ska fattas beslut i november då kyrkomötet samlas till en andra session.




Inga kommentarer: