torsdag, juni 23, 2022

Midsommardagen i Hjortsberga kyrka

 Oj, nu har det gått en vecka drygt igen. Ibland undrar man vart tiden tar vägen, men det har varit full upp och jag ser fram emot att det kommer att lugna ner sig något framöver. Men till helgen blir det full gärning igen. Kyrkliga förbundet och/eller Missionsprovinsen , är lite osäker, har Midsommarläger på Hjortsbergagården. Det är ett läger som pågått under flera år även om det inte var något under pandemin. Jag minns att Kari och jag var där för några år sedan eftersom jag undervisade vid något tillfälle. Och nu är det dags igen.

På Midsommardagen både celebrerar och predikar jag. Det ska bli den här veckans höjdpunkt. Jag tror att vi kommer att få se ett par hundra i kyrkan, en så kallad spontan-församling. Spontanförsamlingar har alltid funnits, men oftast betraktats som tillfälliga. Visserligen högtidliga, men som sagt tillfälliga. Av vissa betraktas de som onödiga eller hotfulla. Det är sockenkyrkan som stått i centrum! Eftersom den tidsepoken syns gå mot sitt slut och den helige Ande låter nya konstruktioner bli till tror jag spontanförsamlingen kan vara en mycket möjlig framtid. Det skulle i så fall betyda: fler spontanförsamlingar!

Hjortsberga kyrka i Alvesta församling

Kyrkan är en så kallad Tegnér-lada. I mitten och slutet av 1800-talet byggdes att antal sådan i Växjö stift. I Hjälmseryd invigdes en sådan 1853. Den rymde upp emot tusen personer. I dag gapar de flesta av dem tomma. Det är mindre troligt att där ens firas söndaglig högmässa.

Efter högmässan på söndag serveras lunch och kl 14 har jag lovat ett bibelstudium över 2 Mos 15. I det kapitlet lyssnar vi till Israels första segersång. Det finns enligt rabbinsk tradition tio sådana. Den tionde kallas för den nya sången och ska en dag sjungas inför tronen. Tänk att vi som förtröstar på Herren Jesus får sjunga den redan nu!


Inga kommentarer: