söndag, maj 13, 2018

Grattis, Israel 70 år.

Nu har det tydligen lugnat ner sig för stunden mellan Iran och Israel. Hoppas det fortsätter så. I morgon är en stor dag för Israel då det är 70 år sedan staten Israel blev till. Dagen efter anföll arabstaterna med avsikten att utplåna nationen. Det misslyckades och Israel har nu lyckats hålla stånd i 70 år, men det har kostat på och tyvärr lär det göra det också fortsättningsvis.


Det är 51 år sedan Jerusalem blev Israels odelade huvudstad. I Sex-dagars kriget som pågick mellan 5 och 11 juni. Arabstaterna, med sina 99,5 miljoner invånare det lilla landet Israel med sina 2,5 miljoner invånare, anföll på flera fronter samtidigt. Arabstaterna anlände med 410 000 man, 2 200 stridsvagnar och 810 flygplan. Rent operationsanalytiskt skulle inte Israel ha en chans även om de kunde mobilisera 264 000 man, 800 stridsvagnar och 300 stridsplan. Vid den här tiden var Egypten huvudmotståndare och därför gav sig Israel på dem först. Tidigt på morgonen anföll Israel 17 egyptiska flygbaser och vid middagstiden var det egyptiska flyget praktiskt utplånat. Även om segern därmed inte var klar blev den inte oväntat det inom några dagar.

Då var det mer oväntat att Jordanien som "ägde" halva Jerusalem, den östra delen, skulle anfalla inne i själva staden. Men så gjorde de. Israel försvarade sig till en början men när araberna inte gav sig utan fortsatte gick de till motattack och intog staden kvarter för kvarter. Till sist var de ända framme vid Klagomuren, det andra templets västra mur! Dit judarna aldrig haft tillträde. En israelisk soldat tog sig upp på Tempelplatsen och ville hissa den israeliska flaggan men hindrades av legendaren Moshe Dayan. Han menade att tempelplatsen skulle bli judisk först när Messias kommer för att befria den. Men Jerusalem som omnämns 650 gånger i Skriften annekterades och blev nu judarnas odelade och eviga huvudstad.

Den 9 juni slog israelerna tillbaka mot Syrien. De gick upp på Golanhöjderna och gick ända fram till staden Quneitra. Där stannade de och dagen efter inträdde vapenstilleståndet.

Och nu har det gått 70 år. Och liksom för att fira det har USA bestämt sig för att erkänna det uppenbara - liksom vore det också en födelsedagsgåva - att flytta sin ambassad till Jerusalem. Nu hoppas jag att många stater följer efter och att det snart blir fred i regionen.

Inga kommentarer: