fredag, juli 26, 2013

Frimodig kyrka motionerar

Häromdagen gick tiden ut för att lämna in motioner till kyrkomötet 2013. Idag gick jag ut för att se hur många och vilka som kommit in. Du kan själv hitta dem genom att klicka här. Det visade sig att det har kommit in 102 motioner, ovanligt många? Nu har jag gått igenom dem och alla är väl inte riktigt lika viktiga, om jag säger så.

Frimodig kyrkas ledamöter har arbetat fram 13 motioner. De fyra första av de 102 kommer alla från Frimodig kyrka och väcker tankar omkring själva uppdraget som beskrivs med orden gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Tidningen DAGEN gjorde en intervju med författaren kyrkoherden Berth Lönndahl och du kan läsa intervjun genom att klicka här. Bakgrunden var att vi var samlade några dagar i mars månad och gick igenom hela Kyrkoordningen och gav idéer på ändringar i samtliga avdelningar och kapitel. Efter dagarnas slut fanns material för en helt ny Kyrkoordning. Vi var frestade att också lämna in en sådan som motion. Det hade varit roligt, men kanske inte rätt i tiden. Hur som helst blev det fyra motioner som alla Frimodig kyrkas ledamöter kunde skriva under.

Vår gruppledare Bertil Murray skrev motionerna 44, 45 och 46. De handlar om att kyrkostyrelsen bör tillsätta en utredning för att se över hur demokratin är tänkt att fungera i kyrkan. Det finns olika slag av demokratier som till exempel den vi har nu representativa demokratin. Men hur representativ är den? Är den ens önskvärd? Hade det inte varit bättre med en kyrklig demokrati? Motionen som jag också är med på hade sitt ursprung i Maria Ludvigssons ledare i SvD om mer Gud i kyrkan. Murray vill också i en andra motion att valsedlarna distribueras på annat sätt. Om ni bara visste hur det går till. Läs gärna den motionen. Den är rolig. Kanske kan de gå igenom? Hans tredje motion handlar om utlandssvenskarnas relation till Svenska kyrkan.

Kjell Petterssons två motioner, nr 62 och 63 handlar om valen till utskottsarbetet. Som det är idag kan en person sitta i flera utskott samtidigt (?) hur det nu går till samtidigt som andra inte får vara med alls. Det är dålig demokrati men representativ. I den andra vill Pettersson få ordning och reda på alla olika titlar på prästtjänster som nu gör sig gällande. Det finns ytterligare personer som vill detsamma.

Dan Sarkar har skrivit tre motioner, nr 83, 84 och 85. I den första önskar han att Svenska kyrkan utreder sin relation till polygami. Skälet är att ärendet kan komma på agendan och det ska vi vara lite beredda. Bra tanke! Hans andra handlar om att Svenska kyrkan ska lyfta döden som fenomen. I samband med begravningar reses många frågor men var finns svaren? Låt Svenska kyrkan presentera vad den står för och distribuera det gärna i bokform. Hans tredje motion handlar om att kyrkostyrelsen ska utreda lokalanställningarnas följder. O, vad viktigt. Tidigare var prästerna anställda av biskopen men idag är vi anställda av kyrkopolitikerna på respektive ort. Det har i många fall fått katastrofala följder för enskilda personer och kan knappast vara något bra sätt inför framtiden.

Sist, men inte minst har Dag Sandahl knåpat ihop en motion nr 90. Han vill ha tillbaka debatten och frågestunden. Sådana fanns tidigare i kyrkomötet. Nu får vi aldrig debattera. Ja, förutom diskussionerna i utskotten, men de är väl regisserade. För övrigt tycker jag du ska läsa Dags senaste bloggar. Riktigt bra analyserat. Hans har läst partiernas valprogram. Skrämmande läsning.

Det stod i DAGEN att det var många motioner i årets kyrkomöte men att inga var särskilt heta. Jag tror inte jag håller med om det när jag går igenom vad Frimodig kyrka åstadkommit. Vi får se hur vindarna blåser framöver, i valkampanjerna, om de finns och inför kyrkomötet.



Inga kommentarer: