söndag, februari 28, 2010

Jonas Gardell ställer frågorna!

Detta var dagens predikan i Värnamo kyrka. Du får den här i koncentrat.

En av fariséerna bjöd hem Jesus på en måltid, Luk 736-8:3. Lukas ställer frågan i kap 7: Vem är han som till och med förlåter synder? Jesus hade verkat ett eller ett par år när praktiskt taget hela landet ställde sig just den frågan. Jesus är i blickfånget. Jesus förkunnade budskapet om Guds rike. Hebr 13:8. Frågan är lika aktuell idag. Men i vår tid är det svårare att lära känna Jesus och förstå hans förkunnelse. Det gör också att vår kamp blir missriktad. Vi utgår nämligen hela tiden från oss själva, har oss själva i centrum och reducerar den Allsmäktige Guden till att vara en liten husgud som ska bete sig som vi vill. Jonas Gardell är ett bra exempel. På tisdag börjar hans "söndagsskola" i SVT 1. De fyra första ämnena är följande:

• Hur uppstod Gud?
• Vem var Jesus?
• Varför avrättades Jesus?
• Kan man köpslå med Gud?

Det låter som en Alpha-kurs. Se gärna detta tidstypiska program, men tro inte att det är representativt för den Jesus vi möter i Nya Testamentet. Jonas Gardell ställer frågorna, men ger inte svaret. Bjud i stället hem Jesus till dig själv. Han har något han vill visa för dig. Oavsett hur din livssituation ser ut har han något att säga dig. Öppna ditt Nya Testamente, knäpp dina händer och be att han kommer.

Det fanns en kvinna i staden som var synderska, skriver Lukas. Det märkliga med berättelsen är att hon inte säger ett ord. Hon står bakom Jesus och gråter. Det fanns skäl till det. Hon var en Abrahams dotter, men hade förskingrat arvet och betraktades som en synderska. Det var kärleken till Jesus som hade lockat henne. Kärleken till Jesus är ett verk av den Helige Ande, men det förstod inte fariséen Simon. Han såg bara synderskan. Han kunde se att hon grät, torkade hans fötter …, men kunde inte tolka detta. Han hade ögon för religionen, men var ändå blind. De som är fyllda med sig själva kan inte se eller förstå. Många människor saknar liksom kvinnan i berättelsen det religiösa språket. Kanhända har det mist sin betydelse? I värsta fall intagit en hållning mot Gud som Christer Sturmark m fl i dagens SvD (27/2 2010). Jesus möter sådana människor, men på ett personligt sätt. Kvinnan står bakom honom. Jesus vänder sig mot kvinnan, mot Jonas Gardell, Christer Sturmark med flera och han säger: "Dina synder är dig förlåtna." Han fortsätter med att säga: "Din tro har hjälpt dig. Gå i frid." Det finns en hemlighet i uttrycket "din tro". Och det är denna att uttrycket: din tro, inte syftar på din tro, utan på Jesus. Det är Han som är din tro. I vårt evangelium berättas om två män som stod i skuld. Den ene hade en liten skuld, den andre en stor. Skuldens storlek har ingen praktisk betydelse, eftersom Guds förlåtelse alltid är total. Kristi kyrka är en öppen folkkyrka och här delar Jesus ut syndernas förlåtelse till alla, utan åtskillnad. ”Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem.”

Vill du ha samtalsfrågor kring denna predikan till dins samtalsgrupp kan du få det om du här till höger klickar på "Mina predikaningar".

2 kommentarer:

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

Joachim sa...

Du skrev: "Många människor saknar liksom kvinnan i berättelsen det religiösa språket". Jag förstår inte, är det något att sakna?