måndag, februari 15, 2010

Biskop Sven har avgått ikväll - på S:t Sigfrids dag

I kväll har det hållits presskonferens. Där meddelades att Biskop Sven Thidevall avgår från sin tjänst som Biskop över Växjö stift. Det sker på S:t Sigfrids dag som är Växjö stifts grundare och skyddshelgon. Detta är något helt unikt inom Svenska kyrkan och ett tecken på dess förfall. Jag vet att det kan uppstå konflikter också i kristna sammanhang. Det är inte länge sedan vår kyrkoherde fick lämna sin post här i Värnamo. Varför skulle det inte finnas problem bland oss? Då kunde inte Biskopen hjälpa kyrkoherden för att, som Biskop Sven sa till mig; Jag har inga befogenheter. Kyrkoherden och kanske också Biskopen är utlämnad till de förtroendevalda och de anställda. De är hans arbetsgivare sedan kyrkan skildes från staten och församlingen blev arbetsgivare. Tidigare var det ju Biskopen som var prästerna arbetgivare. Nu är det som sagt andra regler som gäller.

Nedmonteringen av och respekten för Kyrkans ämbete har nu i det närmaste total urholkats. Vad jag vet har avskedande av en Biskop bara skett två gånger tidigare Första gången var i mitten på 1500-talet och andra gången när den nyvalde Biskopen Dick Helander tvingades avgå 1952 eter att ha dömts i världslig domstol mot sitt nekande. Men att en Biskop nu mer eller mindre blir "utköpt" är som sagt helt unikt. Det kan ske igen och vad betyder det då att vi ha en episkopal struktur? Ingenting.

I en mening har jag har förståelse för Biskop Svens agerande. Det är svårt att fortsätta utan förtroende, men som vi alla vet är det sällan ens fel att två träter. Nej, detta är snarare ännu ett exempel på systemfel i hela organisationen, en organisation som helt klart befinner sig på fallrepet. Vad ska hända i framtiden med Svenska kyrkan? Vem kan vara trygg? Vem kan lita på episkopos fortsättningsvis?

I morgon lär detta bli riksnyhet, men det lär väl knappast göras några djupare analyser av en okunnig media, - än mindre någon andlig analys.

Låt oss be för Biskop Sven och hans familj.

1 kommentar:

SigridL sa...

Väl talat. Låt oss be! Och låt de heligas gemenskap knytas ännu starkare. Vi står under en som verkligen har befogenheter. I Hans namn vill vi komma och be om ledning för Kristi kropp.