söndag, januari 20, 2019

Muslimer blir kristna

Nu har det gått mer än en hel vecka utan att jag bloggat. Så kan det gå. Ett skäl är att jag varit borta tillsammans med Frimodig kyrkas ledamöter i kyrkomötet. Vi har haft konferens.Och det behövs verkligen. Det finns mycket att tala om.Här ska jag bara nämna om två tankar som dröjt kvar hos mig. Den första är den att det visar sig att det lokala arbetet är väl så viktigt, kanske viktigare än det nationella. Vi kan visar det sig faktiskt påverka något i kyrkomötet men sannolikt kan vi påverka mer på stifts- och lokal nivå. I Växjö stift finns två lokala grupper, men det borde naturligtvis finnas många fler. Här har vi något nödvändigt att arbeta med.

Den andra saken är ett intryck. Vi besökte Evangelisch-lutherische Dreieningkeitskriche i Berlin-Steglitz. Det besöket gjorde ett outplånligt intryck på oss. Pastor Gottfried Martens ombads att arbeta upp en församling genom att ta sig an flyktingar som uppehöll sig i Tyskland. Som bekant har många från Syrien, Iran och Afghanistan flytt till Tyskland. Faktum är också att många av dem som Pastor Martens betjänade också flytt från Sverige (därav skämtteckningen nedan).

Pastor Martens arbete har fullkomligt exploderat. Vi fick vara med på en lektion i den dopskoal som nu pågick. Där fanns ett 20-tal personer som lyssnade till hans undervisning. Den här dagen talade han om äktenskap och samlevnad. I många muslimska länder betraktas kvinnan fortfarande som mannens ägodel och mannen kan hantera henne som en sådan. Martens berättade för flyktingarna att i Tyskland var det inte så. Inte heller får man slå sin kvinna. Det bestraffas med 6 månaders fängelse. Kandidaterna lyssnade med förvåning.

När vi efter lektionens slut fick tillfälle att prata med lärare och elever visade det sig att flera av flyktingarna önskade konvertera därför att i den kristna tron finns förlåtelse! Jesus har dött för oss och vi kan bli förlåtna. Något liknande finns inte inom islam. Många muslimer längtar efter evangelium. Under bara de senaste åren har pastor Martens döpt omkring 1 000 muslimer.

På kuppen har han lärt sig allt det juridiska som har med asylärenden att göra. Han har fått representera hundratals flyktingar i domstol. Han har också enligt egen utsago blivit en av de mesta hatade männen i Tyskland, hatad av regeringen och av domstolsväsendet. Han kunde berätta att han sett hur flyktingar tagit emot Jesus, fått brinnande hjärtan och fört budskapet vidare till sina landsmän. Han kunde intyga att de har blivit äkta kristna, men samtidigt att migrationsverket förnekat detta. "Så", frågar pastor Martens, "hur kan migrationsverket veta bättre än mig?"

Migrationsverket i Sverige och Tyskland använder sig av förhör för att bedöma om flyktingarna är riktiga kristna. Vi går onekligen en spännande framtid till mötes.



Inga kommentarer: