onsdag, september 26, 2018

Apg 3:9-12


Som du kanske har lagt märke till lägger jag ut ett anta kommentarer till Apostlagärningarna. Tanken är att gå igenom hela Apostlagärningarna, kanske typ två kommentarer per vecka. Som du förhoppningsvis känner till forskar jag på dagarna i Skriften. På hemsidan www.sunnliden.se kan du se vad som finns tillgängligt för närvarande.

Lukas, läkare till professionen, skrev både Evangelium enligt
Lukas och Apostlagärningarna, troligen på 60-talet e Kr.
9 Allt folket såg hur han gick omkring och prisade Gud, 10 och när de kände igen honom som mannen som hade brukat sitta och tigga vid Sköna porten utanför templet, fylldes de av bävan och förundran över det som hade hänt med honom.

Botandet skedde genom Kristi kraft men lägg också märke till att det skedde när Petrus tog den lame i handen. Gud använder sig av människor. Det berättas att mannen hoppade av iver och glädje just som profeterna profeterat i till exempel Jes 35:6, Mika 4:6 f och Sef 3:19. Vidare heter det att han följde med in i templet. Det betyder att berättelsen inte bara är en mirakelberättelse utan också en uppfyllelse av de profetiska orden. Mannen är återupprättad och får tillträde till templet. Undret är ett tecken på att upprättelsens tid är här.

Människorna som kommit i skaror till templet för att be kände igen mannen sedan många år. Händelsen väcker bävan och häpnad när de ser den lame gå och samlas runt honom för att höra honom berätta. Då börjar Petrus predika.

Så följer det andra av Petrus fem tal i Apostlagärningarna. Det följer samma mönster som det första i 2:14–41. Först vänder han sig till folket i Salomos pelarhall där för övrigt Jesus själv undervisat, se Joh 10:23, han hänvisar till Skriften och förklarar den. Han talar ut kerygmat, hänvisar på nytt till Skriften och manar till omvändelse.

3 11 Mannen höll sig till Petrus och Johannes, och allt folket skyndade fram till dem i den gång som kallas Salomos pelarhall. De var utom sig av häpnad. 12 När Petrus såg det sade han till folket: "Israeliter! Varför är ni förvånade över det här? Varför stirrar ni på oss, som om vi av egen kraft eller fromhet hade gjort att han kan gå?

forts. följer

Inga kommentarer: