tisdag, juli 05, 2022

Tillsynsärende - nu igen

 Jaha, då var det dags igen. Jag förstår inte varifrån alla mina motståndare kommer. Det hade kanske varit lättare om de visat upp sig eftersom det ofta handlar om okunskap och missförstånd. Nu är det till och med två av varandra oberoende ärenden kring min ringa person.

Det första handlar om att det pågår en biskopsvisitation av Värnamo pastorat. Det tycker jag är bra även om jag inte sedan 2016 varit anställd där. Då har prosten Marianne Häggkvist fått kännedom om att jag celebrerar mässan i hemmen. Kan det verkligen vara något problem? Det är som om konventikelplakatets anda gjort sig gällande, trots att det är tvåhundra år sedan det upphävdes. Men detta anmäldes till domkapitlet.

Den andra anmälan är föranledd av de båda bloggar jag skrev i januari månad detta år. En handlar om högmässorna i St Filippus, Stockholm och en om att kulturministern Jeanette Gustafsdotter tycker att det är bra att Socialdemokraterna styr Svenska kyrkan. Det tycker som bekant inte jag, men det måste man väl få tycka utan att betraktas illojal? Vi får se. Fortsättning lär följa.





4 kommentarer:

Daniel Giertz sa...

Det där med mässor i hemmen har jag tänkt på. Det var därför jag kommenterade det på din blogg för ett par år sedan. Kyrkoordningen säger att nattvarden ska firas "i församlingens mitt" med undantag för sockenbud. Jag vet inte vad min mamma har för källa på det, men hon har sagt att det innebär att mässan ska vara utlyst och öppen för allmänheten. Bakgrunden är att man ville undvika att få in vråmässorna i lutherska kyrkor på 1500-talet. Då är det absurt att ha kvar en lag som bygger på ett fenomen som inte ens förekommer i katolska kyrkan längre. Det är bra att det hittills har fungerat i praktiken att du kan göra det utan att någon anmäler, men det bör inte vara förbjudet ens på pappret. Hade jag kryssats in i kyrkomötet, hade jag motionerat om en ändring av det här.

Håkan Sunnliden sa...

Riktigt, ärligt talat har jag inte riktigt koll på vad kyrkoordningen säger. Får väl titta efter. För mig är det självklart att komma med nattvarden om människor ber om det. Allt annat vore ett brott mot prästlöftena. Men nuförtiden? Tja, lojalitet mot organisationen kan i dag väga tyngre. Jag lär nog fortsätta med mässorna under alla omständigheter. För övrigt är dörren inte låst utan alla är välkomna.

Anonym sa...

Var vid gott mod Håkan. När jag blivit flerfaldigt domkapitelsanmäld 2015 så hade någon berättat det för f d Äb Gunnar Weman, vilken lär ha svarat
- Att bli domkapitelsanmäld är väl snarast en merit nu för tiden.

Anonym sa...

Alltså det var Torbjörn Lindahl som skrev