fredag, maj 27, 2022

Spontan-församlingar

Det är några veckor sedan jag undervisade i Templet som är Frälsningsarméns moderkyrka i Stockholm. Där kom jag att prata med en gentleman om Kyrka, kyrka och församling, likheter och skillnader. Då berättade han att han fått lära sig detsamma, men med en annan vokabulär. Han hade fått lära sig om 

den universella Kyrkan

den lokala församlingen  

den spontana församlingen

Men i sak menade vi detsamma. I går på Kristi Himmelsfärds dag firade vi en fantastisk högmässa i Roseniuskyrkan i Stockholm. Vi var ett 60-tal församlade från olika delar av Sverige. De flesta ungdomar. Bara det var mäktigt och annorlunda. Det var en spontan-församling och kanske inget märkvärdigt i sig. Det är vanligt med spontana församlingar, MEN tänk om detta är en framtidsmodell?! Varför inte?



Kristi Kyrka, den lokala kyrkan och de många församlingarna ska självklart inte spelas ut mot varandra. Min poäng är bara den att den spontana församlingen är kraftigt underskattad OCH kangända en framtidsmodell. 

Det är tveklöst så, vilket jag ska återkomma till gång efter annan detta år, att samfunds-kristendomen minskar stadigt, medan omvändelse-kristendomen är stigande. Det finns en hel del som talar för att vi snart har fler kristna utanför våra kyrkor och samfund än i!

Under senare år har jag kommit att tro att Gud vill låta många nya församlingar bli till. Guds folk har alltid samlats och människor kommer alltid att organisera sig på olika sätt. Min övertygelse är att vi kommer att få se många små församlingar bli till. Och förmodligen kommer många av dessa att vara tidsbundna, antingen spontana eller levande för en kortare eller längre tid. Allt detta kan komma att ske inom befintliga kyrkor och samfund. 

Många jag möter blir lätt skrämda jag talar om saken, men då är det viktigt att minnas att de tre, Kyrkan, kyrkan och församlingarna, hör samman. De ligger i linje med varandra, förenade i Guds Ord (Kristus) och av sakramentsförvaltningen. Sannerligen en spännande tid vi lever i.


Inga kommentarer: