tisdag, maj 24, 2022

Små lokala församlingar (i Värnamo)

 Svensk Pastoraltidskrift (SPT) har i några nummer intervjuat biskoparna om läget i Svenska kyrkan och om hur de ser på sin roll som biskopar och vad de tänker om framtiden. Lite positivt kan jag tycka. 



Flera av biskoparna vill väl. Biskop Martin Modéus säger till exempel i senaste numret (10/22):

Med nuvarande kyrkoordning går det att möjliggöra små lokala församlingar inom ramarna för starka pastorat som tar hand om de administrativa stödfunktionerna, där syftet är just att bejaka mångfalden mellan och inom församlingarna.

Om detta används rätt, och vi undviker centraliseringens frestelser, så finns goda möjligheter att olika församlingar tar lite olika vägar i fromhetslandskapet. Det är till glädje för kyrkan och underlättar för människor att hitta kristna gemenskaper där deras egna uttryck kan komma till sin rätt.

Eftersom jag var med när beslutet togs i kyrkomötet och kommer ihåg argumentationen kan jag intyga att just detta också var tanken när beslutet om stordriften togs. 

SPT kommenterar biskop Martins inlägg med följande ord:

Tanken är god, men i praktiken ser vi det sällan. De flesta storpastoratsledningar tycks inte dela biskopens uppfattning uppfattning om mångfald mellan och inom församlingarna. Avsikten är att pastoraten ska vara en stödfunktion till församlingarna men erfarenheten visar att församlingarna likriktas med mycket detaljstyrning. Det vore önskvärt att Modéus tankar fick större genomslag.

I Värnamo har det skrivits motioner om att få bilda en ny mindre församling, både genom att det förra distriktet, Maria-distriktet, skulle kunna bli egen församling och att EFS-gruppen skulle få tillgång till kyrkan. Det har funnits underlag, men tyvärr kraftigt motarbetats av kyrkoherden.

Jag tror ändå att det finns goda möjligheter att bilda nya mindre församlingar. Det har framtiden för sig!


Inga kommentarer: