söndag, september 30, 2018

Apg 3:17-26


3 17 Nu vet jag, bröder, att varken ni eller era ledare visste vad ni gjorde. 18 Men Gud har med detta uppfyllt det som han har förutsagt genom alla sina profeter, att hans Messias skulle lida. 19 Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade 20 och tider av nytt liv kommer från Herrens ansikte och han sänder Messias som är bestämd för er, nämligen Jesus. 21 Honom måste himlen ta emot tills de tider kommer då allt det återupprättas som Gud från urminnes tid har förkunnat genom sina heliga profeters mun.22 Mose har sagt: En profet lik mig ska Herren er Gud låta uppstå åt er, bland era bröder. Honom ska ni lyssna till i allt vad han säger er. 23 Men var och en som inte lyssnar till den profeten ska utrotas ur folket. 24 Alla profeterna, de som har talat från Samuel och framåt, har också förkunnat dessa dagar. 25 Ni är barn till profeterna och arvtagare till förbundet som Gud slöt med era fäder, när han sade till Abraham: I din avkomma ska alla folk på jorden bli välsignade. 26 Det var först och främst för er som Gud lät sin tjänare uppstå, och han har sänt honom för att välsigna er genom att vända var och en bort från sina onda gärningar."

I v 17-19 verkar det som om Petrus ursäktar folket. De gjorde detta genom sin okunnighet och därmed ger Petrus en möjlighet för dem att omvända sig och få förlåtelse. I 3 Mos 22:14 och 4 Mos 15:22-31 skiljer Torahn mellan medvetna och omedvetna synder. De senare kan förlåtas. Den här distinktionen finns även i Hebr 10:26 och 1 Joh 5:16 f och kan också ligga bakom Jesu ord på korset: ”Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör.” Det betyder inte att de är utan ansvar. De kallas till omvändelse.

I Apg 1:16 och 2:23 möter vi samma spänningsförhållande mellan Guds plan å ena sidan och människor ansvar å andra. Även om Gud vet, förutser allt eller tillåter det är människan inte utan ansvar. Människor handlar utifrån sina egna motiv. Orden ”ångra er … och vänd om” betecknar en total omvändelse. De ska ”lämna ondskans väg”, v 26 och tro på Guds verk i och genom Jesus Kristus. Det handlar om att inta en helt annan hållning, en radikal omorientering och viljan att ändra sitt liv, då ska Gud förlåta och människorna få del av Hans Ande. Här nämna av något skäl inte dopet, men dopet hör till mönstret, jämför 2:38, 9:17-18 och Kol 2:11-14.

I v 20-21 gör så Petrus en eskatologisk utblick när han säger att deras omvändelse påskyndar Herrens återkomst. Pingstdagen och de första kristna utgör början på slutet. Här finns en tro som säger att himlen håller Jesus i förvar till dess missionsbefallningen fullbordats.

V 22-25 När Petrus hänvisar till Moses hänvisar han till en judisk tradition. Moses hade talat om sin fullkomnare och ersättare, 5 Mos 18:15. Det judiska folket uppfattade detta på två sätt. Det fanns de som menade att profeten skulle komma i slutänden, kanske tänkte de på Elia, men det fanns också en tradition som menade att ordet syftade på Messias, som skulle befria dem som Moses en gång befriat dem från Egypten.  Det är denna tradition som ligger bakom de för oss svårbegripliga utsagorna om Elias, Johannes döparen och Jesus i till exempel Mark 6:15 och 8:28.

I v 26 är det ingen tvekan om att Petrus talar om Jesus och han menar att alla profeterna talar om Jesus, allt ifrån Samuel som betraktas som den förste av dem. Citatet i v 25 är en kombination av 1 Mos 12:3 och 22:18 och visar hur apostlarna kunde använda sig av Skriften och låt den tala för deras sak. Av citatet framgår att det är genom Abrahams ättlingar (Bibel 2000) alla släkten på jorden ska bli välsignade, det vill säga genom det judiska folket. Genom detta Skriftens ord öppnar sig en väg ut till hedningarna. Det är när den nåd som getts till judarna flödar över och når ut till hedningarna fas två av frälsningshistorien inleds, se Joh 1:16 och Gal 3:13-16.

Paulus låter emellertid inte ordet från 1 Mos 22:18 en toi spermati sou syfta på Abrahams ättlingar, utan på Ättlingen. Ordet säd är precis som i det svenska språket först singularis och sedan pluralis. Men Paulus gör klart för oss att ordet syftar på Jesus. Det är genom honom frälsningen har kommit. Bibel 2000 översätter såväl 1 Mos 22:18 som Apg 3:25 med pluralformen ättlingar och låter judarna i allmänhet vara Guds instrument att förmedla frälsningen till alla folk.



Inga kommentarer: