söndag, april 24, 2011

Kroppens uppståndelse - ett teologiskt faktum

Idag firar vi Jesus Kristi kroppsliga uppståndelse från de döda. Jesus Kristi kropp lades aldrig under förgängelsen. Den förvandlades i uppståndelsen så att han kunde gå rakt igenenom linnebindlarna man svept honom i, på samma sätt som han senare på kvällen kunde gå igenom väggen och plötsligt bli synlig i det rum där lärjungarna var församlade. Denna händelse bekräftar att Skriften som talat profetiskt om Jesus död och uppståndelse är sann. Jag är så tacksam för att Jesus visade sig för lärjungarna så vi inte behöver tvivla, utan kan tro.

Lärjungarna tvivlade, och tack och lov för det. Deras tvivel betydde att Herren var tvungen att överbevisa dem om sin kroppsliga uppståndelse. Och det gjorde Han. Bara så kunde lärjungarna bli säkra på vad som skett. Denna förvissning gjorde att de kunde predika frimodigt, till och med ge sina liv. Skriften hade talat om Jesus död och uppståndelse, men de hade inte sett eller förstått att Skriften från början till slut handlar om hur Gud blir människa, försonar världen med sig och återställer så radikalt. Men efter att de umgåtts med den Uppståndne öppnades deras ögon så de förstod Skriften och dess budskap.

Men det är inte bara Skriften som besannats genom uppståndelsen utan också vår tro, det vill säga vår allmänneliga tro, Kyrkans tro. Paulus skriver att om Kristus inte har uppstått är vår tro förgäves, men nu har Han uppstått. Vill vi uttrycka samma sanning positivt blir det: Kristus har uppstått och vår tro är inte förgäves. Vår tro har visat sig sann genom uppståndelsen.

Livet efter detta var ingen märkligt tanke i Romarriket. Det var en allmän uppfattning att själen levde vidare, MEN INTE kroppen. Den kristna tron säger emellertid att Gud skapat oss med kropp och att Han genom försoningen har återställt oss helt och fullt, också i kroppslig mening. Våra syndakroppar är visserligen till skillnad mot Jesu kropp ställd under förgängelsen, men de ska återställas i kroppens uppståndelse. Inte så att vi uppstår med kött och blod, men med en oförgänglig kropp. Den kristna tron bär på ett återställelsehopp! Till slut blir det som Gud avsåg från början.

Gud är inte inomvärldslig, inte åtkomlig för oss och vi vet inte någonting om livet efter detta, - förutom det Jesus har berättat. Det är Kyrkans tro att Gud har blivit människa och genom Jesus har Han berättat för oss det Han vill att vi ska veta. Och dit hör tron på kroppens återställelse. Herren har genom sin förkunnelse, genom att uppväcka några döda medans han levde och genom sin egen uppståndelse överbevisat sina lärjungar om detta och detta är det budskap som förts vidare från generation till generation.

De kristtrogna har idag firat det som har skett och det som kommer att ske. De firar i förväg, överbevisade av Gud själv. Glad Påsk!

Inga kommentarer: