lördag, oktober 01, 2011

Ovärdigt och oacceptabelt av en organisation som vill kalla sig kristen

Det är lördagsmorgon och det var gott att vakna upp i sin egen säng. Veckan med kyrkomötet har för min del varit hyfsat intressant och spännande. Den sista dagen var ett 10-tal personer från fyra olika nomineringsgrupper samlade för att stämma av motionerna (de är tre stycken) om vigselförordnandet. Och då klarnar bilden för mig.

Kyrkorättsutskottet (Kr) skulle avge ett yttrande till Tillsyns- och uppdragsutskottet (TU) om det enligt min motion var möjligt att låta enskilda präster avstå vigselförordnandet. Det visade sig att det är möjligt och ändå avslogs motionen. Det är klart att jag blir frågande. Argumentet för att avslå var att Kyrkoordningens intention är att alla ska ha. Det är så att säga redan bestämt och därför går det inte att ändra. Jamen, min fråga var om det är möjligt! Och det är det. Tingens ordning går att ändra - om man vill. Jag skrev som ni vet en särskild mening till protokollet där jag menade att vårt yttrande inte gjorde rättvisa åt fakta.

När ärendet kom till TU diskuterades det länge och väl. Men det var inte min motion som var i centrum utan Burells (S) och eftersom han skrivit den och fått med sig Perers (C) så var det redan bestämt att den skulle gå igenom. Han är ju Ledaren. Förslaget och resultatet i plenum, sista veckan i oktober, måste bli att Burell får igeneom sin motion. Det är därför (S) och förstärkt med (C). Burell - Perers vill uppdra åt kyrkostyrelsen att "säkerställa" att alla präster har ett förordnande. De som inte vill ska bestraffas, helst ska de mista sitt ämbete. Problemet med denna motion är bara att det rent juridiskt inte går att säkerställa att alla har ett förordnande, än mindre att ta ämbetet ifrån dem. Varför? Jo, därför att en präst kan 1)bli sjuk, 2)missköta sitt förordnande eller 3) skicka tillbaka förordnandet som jag gjorde. Dessutom skulle följden bli att det i praktiken är kammarkollegiet som kommer att bestämma inte bara vilka som ska ha förordnandet utan vilka som ska mista det och därmed ämbetet. Det faller på sin egen orimlighet. Det betyder att hela diskussionen i stället kommer att handla om hur dessa präster ska bestraffas och nu börjar jag närma mig pudelns kärna.

Det går nu att spåra skeendet. Jag är teolog och vill av teologiska skäl, i lojalitet mot Bibeln och Bekännelsen, avstå förordnandet. Ingen lyssnade, därför att här gäller inga teologiska skäl. När sedan ärendet hamnar i Kr säger juristerna att det inte heller finns några juridiska skäl att införa det tillägg som Sunnliden vill göra för att lösa problemet. Ingen lyssnade, därför att här gäller inga juridiska skäl. Nu börjar det enligt min mening närma sig skandal.

Jag är inte ensam om att uppfatta vad som sker. I TU lämnades det in tre reservationer som helt tydligt gör det klart att det inte går att säkerställa att alla präster har ett förordnande. Alltså ska Burells motion avslås. Likafullt är det den som ska läggas fram för kyrkomötet. Hur är det möjlgt?

Det finns bara en förklaring när inga teologiska eller ens juridiska skäl är tillämpliga och det är de ideologiska skälen, det vill säga i klartext: (S) och (C) har bestämt sig för att bestraffa eller för att tränga ut sådana som sätter ifråga reformen om äktenskap. Det är helt enkelt socialistisk utrensningspolitik. Helle Klein hade rätt. Hon visste det och kunde vara frimodig. Det fanns inget att debattera. Så enkel är förklaringen också till att prästkandidater inte beviljas prästvigning, bekännelsetrogna inte får göra karriär och för att jag helst ska lyftas ut ur systemet. Jag visste det redan i en mening, men nu hör jag det sägas rent ut, ser hur den kyrkopolitiska makten fungerar i sin arrogans där inga argument behövs utan bara en majoritet av de röstande.

Dag Sandahls kommentar var bara: "Det är kört". Tyvärr har han rätt, men kampen måste trots det fortgå. Vad ligger nu framför? Först är det plenum i nästa session. Då ska diskussionen tas och röster avges. Sedan är det för min del efterräkningar att vänta lokalt. Olyckligtvis sitter (S) och (C) också i Värnamo. Jag är övertygad om att de kommer att få anvisningar från högre ort. Efter kyrkomötet tillsätts så en utredning enligt Burells motion som innebär att kyrkostyrelsen ska "säkerställa" att alla har ett förordnande. Men det ska bli intressant hur de trixar igenom det, eftersom argumenten säger något annat. Men var det inte någon som sa att politik är det möjligas konst?

Allt detta är ovärdigt och oacceptabelt av en organisation som vill kalla sig kristen. Det finns mer att säga med det får bli nästa blogg.

13 kommentarer:

Mattias sa...

Det här är helt förfärligt. Dagens kyrkopolitiska organisation är ett totalt genomruttet system.

Ni ska ha en eloge för att ni orkar kämpa!

Anonym sa...

Ja, tack Håkan för att du kämpar. Vi får stödja dig i förbön!

Leif W. Östborg

Eric sa...

Vi skall be för dig och alla som står på Bibelns och bekännelsens grund.
"Frukta inte! De som är med oss är fler än de som är med dem." 2 Kon.6:16

Anonym sa...

Om Burells motion går igenom (förväntat), så borde du, och andra som frivilligt avsagt sig förordnandet kunna få tillbaka det relativt enkelt.
Värre är det med det som fått det fråntaget!
Kommer vi att få se Biskoparnas ansvarsnämnd obehörigförklara den biskop som inte längre får förrätta vigsel (trots att han i övrigt är "renlärig" enl. gällande ideologier)?

Jacob Sunnliden sa...

det jag finner märkligt är väldigt få ser skeendet klart. Man baxar igenom motioner och förslag utan att förstå, utan att se. Mer och mer förstår jag Jesu ord "den som har ögon han ser, den som har öron hör".

Anonym sa...

Kyrkan står i två traditioner. Kristen och imperialistisk. Skall Jerusalems eller Romarrikets tradition vinna. Imperialistisk demokrati är väl nån sorts blandform

Anonym sa...

Jag är inte förvånad. Råkade se debatten mellan dig och Klein och tänkte att det är lätt att vara Klein.
Kyrkohistoriens dom över dessa kyrkomöten kommer att bli hård. Vi fortsätter tro som vi alltid har gjort, det håller i längden.
Hälsningar Maria

Anonym sa...

Är detta en fråga för Europadomstolen?

Anonym sa...

Det finns bara en sak att göra som jag ser det om detta går igenom: Prästerskapet och ev andra yrkesgrupper måste reagera och sätta klackarna i backen nu, och vara solidariska med varandra oavsett teologisk uppfattning! Ska en tabbe i vigselsammanhang få kosta en präst både ämbete och försörjning? Vad är det för anställningstrygghet? Dessutom i ett ämbete som är mer än ett jobb? Det är som om alla präster som fick körkortet tidsbegränsat indraget p g a fortkörning skulle förlora prästämbetet, eftersom de behöver kunna köra bil mellan kyrkorna i jobbet och församlingarna brukar ange det som krav för tjänstetillsättning!! Ett klart fall för facket att ta itu med och i värsta fall utlysa stridsåtgärder p g a. Ska man kunna avskeda en präst för vad som helst? Vad säger egentligen lagstiftningen? Det brukar inte stå arbetsgivarna fritt att bestämma vad som är saklig grund för uppsägning! Inte särskilt ideologiskt riktigt av socialdemokraterna att föreslå detta - som väl själva ligger bakom lagarna om anställningstrygghet...

Anonym sa...

Så här bör ni göra:
1. Alla bröder som har samma syn som du Håkan frånsäger sig vigselrätten.
Varför är ni inte solidariska med varandra?
2. Alla bröder tar konsekvensen av sitt handlande och lämnar sitt ämbete.

DEN SOM INTE VILL VIGA ALLA PAR MÅSTE INSE ATT HAN ELLER HON INTE KAN VARA KVAR I SITT ÄMBETE. SÖK ETT ANNAT JOBB. DET BLIR LINDRIGARE FÖR ER SJÄLVA OCH FÖR ERA MEDMÄNNISKOR.
Judit

Anonym sa...

@Jacob Sunnliden
Tänk om det är så att de mycket väl ser och förstår men har en helt annan målsättning än dig?

Anonym sa...

Läser följande ur Olshausens kommentar till Uppenbarelseboken: Namnet Laodikeia kommer av Laodike som är femininum av Laodikos "av folket dömd". Har detta namn en profetisk betydelse, så skall den genom Laodicea förebildade kyrkan vara en demokratiskt organiserad kyrka, som styres av massan genom en representation efter omröstning per capita, i vilken händelse visserligen för kyrkans tjänare och medlemmar frestelsen till ljumhet och undfallenhet för människor samt likstämmighet med världen är stor, och det fordras kristlig karaktär för att bliva en nikon (s 229f)
Thomas Andersson

Maj-Britt sa...

Hej Håkan! Kolla på www.ot.fi (Österbottens tidning 4.10) ledare och debatt: Dags att uppdatera äktenskapslagen. MVH Maj-Britt Sandvik