lördag, oktober 01, 2011

Nu har kyrkopolitiker och arbetsgivare något att leva upp till

Detta får bli den sista bloggen i diskussionen om vigselförordnandet. Sedan får jag komma igen när vi ska upp i plenum, 26-27 oktober. Häromdagen såg jag på inslaget i Aktuellt och jag tyckte jag klarade mig ganska bra. Någon saklig debatt kunde det inte bli men det tydliggjordes i alla fall "vem som förföljer vem". Det är en förtjänst.

Det är säkert 20-30 personer som har hört av sig på olika sätt och jag förstår att de allra flesta nu vill se ett genombrott för det civila äktenskapet. Det finns risk för att det kan dröja ytterligare några år, men nu får vi tillsammans hjälpas åt att skapa opinion. Annika Borg och Christer Hugo skriver på sin blogg kristen opinion detsamma och till min glädje ser jag att det kan finnas olika läger inom Svenska kyrkan som finner varandra bland annat i denna viktiga fråga. Jag vill till och med tro att olika läger kan komma att finna varandra i tron på Kristus. Nya gränslinjer dras upp tvärs igenom alla trossamfund.

Kyrkans Tidning kommenterade ärendet under rubriken Avsäga sig vigselrätten ingen lösning. Den ger anledning att fundera vidare. Redaktionen menar att det finns ett problem, eftersom den frågar efter en lösning. Vad är då problemet? Som de flesta andra redaktioner är Kyrkans Tidning helt fixerad vid den könsneutrala vigseln och med att bekämpa eventuellt motstånd. Men här finns väl inget motstånd? Ingen behöver viga alls. Redaktionen menar att en avsägelse är ett sätt att undvika frågan. Det är klart att det är och det är ett bra sätt. Men problemet, det verkliga, är relationen till staten, till kyrkopolitikerna och till alla andra trossamfund. Det är dessa frågor vi behöver reda i, särskilt teologiskt, något kyrkopolitikerna är helt oförmögna till. Där har vi ett verkligt problem.

Moderaterna kommer att hålla stämma 20-23 oktober och då kommer ett tydligare besked om deras kyrkopolitik. De vill gärna dra sig tillbaka, något som jag tycker är lovvärt. Men vad händer då? Jo, då stärker Socialdemokraterna sina positioner. Därför var Håkan Juholt på plats på kyrkomötet och eldade på de sina. Han sa bland annat, och kom ihåg detta är ni snälla; att "socialdemokraternas kyrkopolitik är en del av deras kulturpolitik." Denna politik har de drivit i snart hundra år. Den går ut på att göra om Svenska kyrkan inifrån. Jag är rädd att de redan har lyckats.

Det viktigaste vid nästa session blir att påminna om att beslutet om vigselrätten innebär att alla åsikter är lika mycket värda. Ärkebiskopen lovade att han var beredd att ta strid för detta. Synen på äktenskapet får inte avgöra huruvida man blir prästvigd eller inte, inte vara ett hinder i karrären och ingen behöver viga. Kort och gott ska ingen ens fråga efter vilka åsikter som finns eller inte finns. Nu har först kyrkopolitikerna och sedan arbetsgivarna verkligen något att leva upp till. De ska leva upp till sitt eget löfte. Om jag litar på dem? Vi får nog återkomma till den saken.

3 kommentarer:

Jonas sa...

Får se om ärkebiskop Anders håller sitt ord och vad det är värt.

För övrigt är det ju märkligt att det är valda politiker och inte biskopskonferensen med ÄB i spetsen som har det yttersta ordet i dylika frågor..om inte annat är det fortfarande biskopen som viger och inte kyrkomötets ordförande.

Peter T sa...

Problemet löses enkelt genom att Kyrkomötet klubbar att alla MÅSTE viga i alla situationer.
Det kombinerat med krav på vigselförordnande löser problemet.

Det löser även problemet med att behöva ha ekumeniska relationer och att man skulle behöva ha någon teologisk utbildning för att bli prästvigd. Det är ju bara att läsa innantill och följa ordningen utan vare sig teologiska eller moraliska reflektioner.
"Alla präster är skyldiga att viga alla par som så önskar" kommer helt säkert att bestämmas på nästa års kyrkomöte.

Kom ihåg var ni läste det först.


Men som tur är svävar Anden över andra teologiska sammanhang också. I "min" fria församling så är det till skillnad från i många SVK församlingar alltid syndabekännelse före nattvarden, även om avlösningen inte är så tydlig.

Anonym sa...

Några relevanta ord från biskopsmötets bibelkommission och dess arbete "Bibelsyn och bibelbruk".
"Detta är vår svenska svaghet, det inre tvånget att vid strider om bibelordets mening söka sig in på det spår som leder till en beslutsprocess och till ett protokoll... Risken är stor att i en sådan andlig miljö fantasilivet inriktas på maktgrupperingar och på frågan om majoriteter. Är en majoritet för en bibeltolkning uppnådd då är problemet löt. Argumenteringen och samtalet får som sitt syfte detta enda att uppnå det tilltalande resultatet i beslutsprocessen - följaktligen upphör samtalet i och med klubbslaget. Uppgiften att med mänskliga ord i mänskligt umgänge vinna sin broder blir inte synlig. Men det betyder att klubbslaget har trätt istället för bibelordet och fått del av den auktoritet om tillkommer ordet allena".(s 149). Därför behöver vi be med psalmisten "Tiden är inne för Herren att handla, man har brutit din lag" (Ps 119:126)Jesus säger också:Så sätter ni Guds ord ur kraft för era reglers skull (Mt 15:6).
Thomas Andersson