torsdag, november 24, 2022

Kyrkomötet, dag 8

 I går var sista dagen för kyrkomötet 2022. Det verkar som att många är mycket trötta, även om fler än jag drog sig tillbaka i förtid i går kväll. Det finns gränser för hur länge en människa kan sitta utan pauser.

Onsdagen blir en halvdag, men vi har hunnit med allt det vi ska. 

Det togs beslut om att ta bort förbudet för svenskkyrkliga begravningsbyråer. Positivt uttryckt betyder det att det är fritt fram för församlingarna att starta egna begravningsbyråer. Jag tyckte det kunde beslutats om för tjugo år sedan, men som det heter i de här sammanhangen; tiden var inte mogen. Nu var den tydligen det. Det kommer att innebära att flera församlingar startar begravningsbyråer, men inte alla kommer att klara det smärtfritt utan det blir nog till att lösa problem och svara på kritik allteftersom. Röstningen utföll så att 156 var positiva och 82 negativa. 

Ett annat angeläget beslut var att det skulle tillsättas en parlamentarisk utredning för att undersöka hur man kan övergå till indirekta av stiftsmöte och kyrkomöte. Det skulle i så fall betyda att du, det vill säga alla, "bara" kan rösta lokalt till kyrkofullmäktige. Därifrån utses sedan elektorer som skickas till stiftet för att rösta fram eller utse folk till stifts- och kyrkomöte. Fördelen är dels ekonomisk, dels tror man att bara de riktigt intresserade kommer att ingå i stifts- och kyrkomöte. Som det är nu kan ju allmänheten rösta in vem som helst (som är på listan) direkt in i stifts- och kyrkomöte. Jag undrar om man klarar detta till nästa kyrkoval eller kanske blir det 2029? Om det händer alls.

Torbjörn Aronsson (KD i Svenska kyrkan) hade skrivit en intressant motion om att skriva om Svenska kyrkans grundläggande uppdrag som för närvarande är gudstjänst, undervisning, mission och diakoni. Han ville se allt som mission och förklara detta med att församlingen ska ägna sig åt gudstjänst, undervisning, evangelisation och diakoni. Den gick inte igenom och jag tror att det åtminstone tills vidare var bra. Mission har i praktiken omdefinierats så att allt det församlingen gör räknas som mission. Kanske återkommer motionen om tio år ...

Sedan det bästa utav allt! Frimodig kyrkas motion skriven av Bert Löndahl gick igenom! Kyrkomötet har nu gett kyrkostyrelsen i uppdrag att ta initiativ till nationella missionskampanjer om kristen tro inför storhelgerna. Hur det kommer att se ut i praktiken återstår att se, men tanken är att svenska folket ska informeras om vad jul, påsk och pingst innebär. Vad betyder dessa helger för något?

Vi får väl se vad kyrkans hus kan åstadkomma i detta avseende. Något att be för! Motionen gick igenom med rösterna 134 mot 105. Vilka som var emot? Gissa!

Inga kommentarer: