lördag, december 11, 2021

Är Svenska kyrkan antisemitisk?

Kyrkomötets efterspel vad gäller beslutet att "lyfta frågan om att granska folkrättens tillämpning i Israel och Palestina, även utifrån FN:s apartheidkonvention och romstadgans skrivningar om apartheid, i internationella och ekumeniska organ, i synnerhet i Kyrkornas världsråd och Lutherska förbundet" kan knappast ha undgått någon. 

Beslutet togs den 23 november 2021 och två dagar senare avslogs en motion om att kyrkan skulle uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Den tänkande människan måste nu fråga sig om Svenska kyrkan är antisemitisk på riktigt?

Det som har skett har ytterligare skadat tilltron till det så kallade kyrkomötet. Det torde vara uppenbart för de flesta att detta är ett beslut som drivit igenom av fanatiker från (S) och kanske än mer från (C). (S) verkar mena att de inte ville detta, att det är ett missförstånd och att Palestina ska granskas lika mycket. Det är ganska genomskinligt. Varför skriver man då en motion som denna? Mig förefaller (C) vara mer skyldigt eftersom det inte tagit avstånd från beslutet utan Tisell (C) snarare försvarat det.

Fulspelet är uppenbart och blir än värre av att så många som 127 personer röstar igenom det. Jag har varit med tillräckligt länge för att se hur hur (S) och (C) röstar som en man. (S), Visk och öka röstade samfällt ja till motionen, medan (C) och POSK  var splittrade. Hos (C) röstade 19 ja och 10 nej. Hos POSK röstade 11 ja och 28 nej. Det visar att (C) och POSK var splittrade. Det inger ett visst hopp inför framtiden.

Media i stort har ställt sig frågan varför Svenska kyrkan blandar sig i utrikespolitiken? Eller när den talar om apartheid varför inte alla andra diktaturer i världen? Varför just Israel? Är Svenska kyrkan antisemitisk. Ja, det tror jag till dels. Det är ingen nyhet att Svenska kyrkan under många, många år ensidigt drivit denna linje hur beklagligt det än är. Judiska Centralrådet i Sverige menar att Svenska kyrkan har skadat relationerna till det judiska folket för lång tid framåt. Då finns det bara en sak jag hoppas på.

Jag hoppas att det judiska folket begriper att Svenska kyrkan och majoriteten av dess ledamöter inte representerar de kristna. Svenska kyrkan är ockuperad av partipolitiker och det vore en välgärning om alla som läser det här, inklusive det judiska folket, hjälpte oss att bekämpa kyrkopolitiken inom Svenska kyrkan. Jag tycker mig ana att vindarna börjat svänga något, men större svängningar behövs.

Är den kristna kyrkan antisemitisk? Nej verkligen inte, men den är i minoritet i vårt land. Det finns inte mycket som talar för förändringar inom Svenska kyrkan. Det skulle i så fall vara om ett systemskifte  kunde äga rum. För Gud är ingenting omöjligt och vi får be. Men vi behöver också arbeta!
 

Inga kommentarer: