fredag, december 17, 2021

Är det rätt att vaccinera sig?

Det hände sig att jag förra söndagen, den 3 advent, var på väckelsemöte. Nja, så skulle de kanske inte själva kalla det, men ändå. Enkel liturgi i tre delar. Först lovsång, sedan predikan och sluta med förbön. Enkelt, lättillgängligt och ett alldeles utmärkt komplement till söndagens mer traditionella och institutionaliserade gudstjänst, Högmässan inkluderad.

Först blev jag lite konfunderad av predikan. Det lät som om predikanten var emot vaccinering. Jag lyssnade lite extra noga eftersom jag just fått min tredje dos och eftersom man i vänsterkretsar säger sig vara emot vaccineringen eftersom den kan innehålla någon form av kontroll.

Nu var det inte riktigt så utan snart framkom att pastorn varnade för de kontrollsystem som inför i allt större utsträckning. Han varnade för att andra skulle bestämma hur du ska leva. Att friheten går förlorad. Då är det fara för en kristen som lever under en sekulär stat. 

När jag var tonåring och läste bibel för första gången minns jag hur eftertänksam jag blev när jag läste Johannes Uppenbarelse. Jag läste om vilddjurets märke och om skökan. Det var inte så sätt att ta till sig, men ju mer jag läste, bad och funderade, desto mer tyckte jag mig förstå. Jag förstod att i ändens tid skulle det bli ett stort avfall, också bland de kristna. "Surdegen", så som professorn Hugo Odeberg talade om den, skulle genomsyra kyrkan. Den politiskt styrda kyrkan skulle framstå som en sköka och i samarbete med staten tvinga de kristna till anpassning. De skulle märkas med siffra 666 och helt kontrolleras av Antikrist. Jag minns det ganska väl och så här i efterhand kan jag säga att jag fick informationen i från bibeln inte från någon udda predikant. Allt det där kom till mig när jag lyssnade på pastorn förra söndagen. 

Har pastorn rätt att vi ska vara vaksamma på tiden? Ja, det tror jag faktiskt. Det är klart att vi inte vet i vetenskaplig mening om vi lever i ändens tid, om Jesus kommer tillbaka inom de närmaste åren eller om hundra. Men tidstecknen liknar otvivelaktigt alltmer påtagligt vad bibeln talar om.

Kanske något att fundera över? Jo, jag är vaccinerad. Tre gånger.


Inga kommentarer: