onsdag, september 15, 2021

Låsta och tomma kyrkor

För några veckor sedan var jag i norra Värmland för lite skön avkoppling. Vi tog en dag till att resa till Höljes. Du vet platsen där man årligen (?) kör World RX rallycross. Nu var det inte mitt intresse för där fanns ingen rallycross just då. Den ägde rum några veckor senare. Men där finns också en unik kyrkbyggnad, Norra Finnskoga kyrka, som är värd ett besök. Vi kom mitt på dagen och ändå var den stängd. Så det blev inget med det. Det är inte första gången jag vill besöka kyrkan och det visar sig att den är stängd. Men i retoriken heter det "Öppen kyrka för alla". Suck.

Jag har länge försökte undvika det kyrkopolitiska, men är medlem i Frimodig kyrka och får ta så mycket ansvar jag vill och kan. Idag nådde mig lokala bekymmer. De har de inte så lätt i Värnamo pastorat …

Det är ju helt obegripligt - att hur jag än försöker undvika det politiska eländet i Svenska kyrkan så tycks det inte gå. För en kristen människa som längtar efter att i kyrkan och församlingen få leva i frid, kärlek, glädje och hopp tycks det helt ouppnåeligt inom kyrkans ramar. Jag har full förståelse för alla människor som söker frid och tröst att de söker sig bort från kyrkans baksida.

Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet var så till den grad undermålig att jag blev illamående. Men idag lättade det läste när jag läste:

https://www.svd.se/kyrkan-kan-aldrig-bli-fullt-ut-demokratisk


Detta är inte Höljes kyrka. Det är min gamla kyrka Nya Hjälmseryd. Numera har församlingen gått upp i Stockaryds församling. Så det är inte högmässa varje söndag i kyrkan om jag säger så. Kanske bilden talar för sig själv. Är kyrkan tom spelar det kanske ingen roll om den är låst. Å andra sidan kan den ju i sådana fall vara öppen.

1 kommentar:

Andreas Holmberg sa...

Var det Dag Sandahl som konstaterade att de öppnaste kyrkorna är ruinerna? F ö var det ju roligt att Nya Hjelmseryds kyrka är din gamla (!) kyrka. Jag och min son Staffan turistade i Höljes för några år sedan. Först simmade jag 1% av Vansbrosimmen under hans överinseende (20 m i Vanån nedströms och 10 m i Västerdalälven uppströms).

Sedan åkte vi bil till Värmland och åkte Klarälvsdalen nordvart tills vi hyrde stuga i Höljes, en vecka efter rallycrossen med 50 000 besökare. (Lugna veckan då alltså). Jag och Staffan spelade ett bibelkortspel vi hade och trivdes med Höljes. Jag badade i Klarälven nere vid bron och vi shoppade reaprodukter på affären som verkade sälja ut sitt lager efter årets anstormning.

Norra Finnskoga kyrka såg ju inte vacker ut utifrån. Hade den ersatt en äldre träkyrka som brunnit under 1900-talet eller hur var det? Vi kollade inte ens om kyrkan var öppen, men du har helt rätt i, och Dick Harrison brukar framhålla det, att det är ett otyg att kyrkorna så ofta är stängda. Han vill visserligen att man ska kunna gå in och tända ljus, och just det känner jag en viss rysning inför med tanke på hur slarviga sommarturisterna kan vara här hemma i Enångers gamla kyrka (där påskljuset nästan brunnit ner en gång när jag kom in).