torsdag, maj 08, 2014

Kathmandu och Hetauda

Sitter på Hotel Avocado i staden Hetauda i Nepal. Det är varmt. Innan gårdagens  resa från Kathmandu var vi runt och turistade lite. Jodå. Vi besökte gudinnan Kumari. Det var en märklig stund, men innan jag berättar om det ska jag berätta om vad  vi gjorde mer. Vi, tilö en början, är de nya vännerna Johnny fra Bergen och Samuel från Götene.

I måndags besökte vi några av flickhemmen. Ni känner till hur just Badifolket i Nepal sedan hhundratals år tillbaka säljer och prostituerar sina döttrar. Pastor Raju har tiöösammans med inte minst svensken Mikael Alven inlett en räddningsaktion. De erbjuder familjernas döttrar skolgång istället. Sedan bara några år tillbaka driver de sju flickhem och en egen skola. Nu har vi bara det lilla problemet att Nepal har som enda land i världen hinduismen som statsreligion. Här råder inte relgionsfrihet. När pastor Raju gav skolan namnet Christian Community School blev det ett ärende för regeringen. Nu är det förbjudet att använda namnet Christian på officiella skolor. Men eftersom namnet redan var på plats fick de behålla det. Det är därför den enda skolan med namnet Christian i Nepal. Hit förs några av de flickor som räddats ur prostitutionen och hit nbjuds nu små Badiflickorna i förekommande syften.  Här finns 750 flickor. Hörde just att några av dem är i Sverige för att berätta och samla pengar. Detta är inte populärt här i Nepal och har föranlett en begynnande förföljelse. Flickhemmen anklagas i hinduiska tidningar för religiös påverkan.
Detta är och kan bli svårt för pastor Raju och flickorna. Bed för honom och flickorna.

På tisdagen gjorde vi stan. Staden myllrar av tempel och gudabilder. Var du en går går du på dem. Här finns buddor och buddhistiska stupor, hinduiska gudar, goda och onda omvartannat. Vi gick genom gamla stan, besökte Hanum Doka det kungliga palatset och museet där. Kungen är avsatt och landet är politiskt oroligt för att uttrycka sig milt. Inne på palatsets gård såg vi en hemsk gudabild.  Jag tror det är gudinnan Kali som sitter på en tron och äter en människa som ligger med sönderriven buk i hennes knä. Men det går att undvika henne genom att offra till henne.

Så gick vi vidare för att åtminstone se det hus där det bor en levande gudinna, som jag berättade om i förra bloggen. Vi kom in på den lilla gården och blickade upp emot hennes fönster. Vår gode vän Samir, född och uppvuxen i Kathmandu av buddistiska föräldrar hade aldrig sett henne. Och tro det eller ej men plötsligt ser vi henne sitta och se ner på oss. Avståndet är inte särskilt långt så vi ser henne tydligt, kan möta henne med blicken men vi förblir stumma. Vi är kanske 10 stycken som får se henne under en minut. Det är naturligtvis strängt förbjudet att fotografera henne och några av de 10 är civilklädda säkerhetsvakter fick vi erfara.

Samirs föräldrar blev kristna när Samir var 6 eller sju år gammal. Nu är han en av pastor Rajus närmaste. Han guidade oss under två dagar.

Igår onsdag reste vi hela dagen för att ta oss till Hetauda. Jag har idag auttit nwr mwd Samuel och diskuterat undervisningen vi ska ha. Hans Sundberg och Johnny är hos pastor erna och går igenom Lukas. Johnny som i vanliga fall är affärsman är också musiker och undervisar om lovsångens plats och betydelse.

Det verkar som att vi för tillfället har el och att internet fungerar. Det hör också till nåden en dag som denna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sounds very exciting, wish I was there! Unfortunately I am stuck in the beautiful Blue Mountains surrounded by some of the most wonderful flora and fauna you have ever see with expansive views of the Sydney skyline from our balcony.
Been back in Australia now 5 weeks and have purchased a home waiting for settlement so that we can move in by the 22nd of May.
Remembering the good times I had in Sweden with yourself and others, wishing you God's abundant blessing. James Kenny

Håkan Sunnliden sa...

Thank you James. How encouraging to hear from
You. Greetings to your family and blessings over you all.

Anonym sa...

Det är helt fel att missionera i andra länder, särskilt där fattigdom finns. Givetvis blir det ni erbjuder en sorts muta för att de skall få ett bättre liv. SKÄMS!