tisdag, juli 19, 2011

Motionen till kyrkomötet

Nu har det varit lite mycket ett tag. Jag har varit upptagen på sjukhuset i ett par omgångar och i akuta situationer bestämmer vi människor väldigt lite själva. I och för sig nyttigt att bli påmind om.

I morgon bitti reser tre, kanske fyra från Värnamo församling till Tirana, Albanien apropå ateism. Om någon undrar vart den ny-ateism vi ser i Sverige ska ta vägen kan jag rekommendera Albanien. Det är som att vandra omkring med facit i handen. Men jag hoppas inte att det ska bli så illa i vårt kära fosterland. Fast man vet aldrig. det är inte bara individuellt läget kan ändra sig snabbt. Det kan det göra nationellt också. Den ekonomiska balansgång vi hör om i massmedia kan få oss att ana. Förresten rätt skrämmande det som sker i England just nu. Tydligen samspelar politiken och journalistiken mer än vi anar. Men det är klart att tillsammans har de totalkoll på landet och dess utveckling. Jag tror inte det är så i Sverige, men det kanske är en utveckling? Ta Almedalen till exempel där de båda kårerna festar tillsammans med hjälp av våra skattepengar. Det är bra att vi inte ser allt, samtidigt som vi ibland behöver få se mer.

Idag skickar jag in motionen till kyrkomötet. Jag lägger den här nedan. Det är roligt att några andra ledamöter från andra nomineringsgrupper också kommer att skriva på. Vi är tre just nu men det kan bli ytterligare någon under dagens lopp. Själv tycker jag naturligtvis att motionen är mycket bra och vissa stunder tror jag den kan gå igenom. Svensak kyrkan har allt att vinna och knappast någonting att förlora på att anta den. Men, vis av erfarenheten väntar vi med jublet ...


Möjlighet för enskilda präster att avstå vigselförordnande


Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att 23 kap. 4 § ska ha följande lydelse:

Domkapitlet ska för ansökan om förordnande att vara vigselförrättare lämna Kyrkostyrelsen uppgifter om de präster som enligt 31 kap 16 § står under domkapitlets tillsyn. Domkapitlet ska även underrätta Kyrkostyrelsen om en präst som har ett förordnande som vigselförrättare inte ska eller vill ha ett sådant förordnande. (SvKB 2009:00)


Motivering

Svenska staten har genom riksdagsbeslut visat att den ensamt äger det juridiska äktenskapsbegreppet. Något samråd eller konsultation med landets samfund och trosinriktningar har i praktiken inte skett. Svenska kyrkan hade därför att förhålla sig till riksdagens beslut och nya äktenskapsbegrepp. I samband med detta beslutade också kyrkomötet att ansöka om vigselrätt för sina präster hos Kammarkollegiet. Det fanns ett emellertid ett flertal motioner och ett antal reservanter som menade att kyrkomötet genom detta beslut på ett onödigt sätt byggde in framtida problem av bibelteologisk, ekumenisk och även demokratisk karaktär. Möjligheten för enskilda präster att avstå sitt vigselförordande fanns inte.

Nu har ett antal präster sänt tillbaka eller önskat att få sända tillbaka sitt vigselförordnande till Kammarkollegiet. Dessa präster har gjorts till tillsynsärenden och bestraffats på olika sätt. Domkapitlen har inte kunnat lösa de inre spänningar som finns kring frågan om vigselförordnandet, men genom att göra ett enkelt tillägg enligt ovan, menar motionärerna att problemet kan lösas smidigt. Det finns flera fördelar med en sådan lösning.

Svenska kyrkan visar på detta sätt

- en öppenhet för de två olika sätt att förstå äktenskapet som finns inom Svenska kyrkan.
- en tydlighet till Äktenskapsbalken § 3, punkt 2 ”Den som är behörig enligt första stycket 1 är inte skyldig att förrätta vigsel”, att ingen präst är skyldig att agera myndighet.

Kyrkan kan då istället för att framstå som exkluderande mot dessa framstå som inkluderade mot de parter som önskar kyrklig vigsel. Förutom detta undviker Svenska kyrkan konflikter med sina egna präster. Det finns skäl att tro att åtskillnaden mellan staten och kyrkan kommer att bli mer synlig och att en utveckling mot civiläktenskap kommer att betraktas som naturlig.

Motionärerna menar att kyrkomötet nu har en unik möjlighet att förekomma och rätta till det som inte beslutades år 2009.

Värnamo den 19 juli 2011

___


Vill du vet vilka fler motioner som har kommit in till kyrkomötet kan du klicka här.

Sista dagen för motionerna är 27 juli kl 16.00

Inga kommentarer: