lördag, september 25, 2010

Ställ SD offside!

Det kan vara ovist av en präst att ge sig in i politiken, men samtidigt går den kristna tron in i den. Jag vill beröra två områden som i efteranalyserna av valet måste tillhöra de viktigaste.

Det första området rör synen på människan. SD har redan påverkat Sverige med sin syn på människan. Den synen har sina rötter i socialdarwinismen. Det betyder att precis som den starkaste bland djuren överlever på de andra djurens bekostnad är det med människan. För människan är djupast sett ett djur. Känner ni igen det från skolan? Varför är vi förvånade när denna syn nu dyker upp igen? Och dessutom kommer det att visa sig att den är förankrad inom svenska folket. Mot detta måste vi ställa den judisk-kristna människosynen som säger att varje människa är skapad till gemenskap. Och att varje människa är så gränslöst älskad och värdefull att Gud själv ger sitt liv för denne. Jag menar att det är dessa två syner på människan, den socialdarwinistiska och den judisk-kristna som står emot varandra. Sedan finns det naturligtvis varianter på tema mellan dessa motpoler.

Det andra området är integrationspolitiken som till dels ligger i förlängningen av det första. Den svenska integrationspolitiken kan förstås som ett misslyckande och frågan är om vi ska fortsätta med denna politik? Utgångspunkten har varit och är SVERIGE. Det svenska folket, det svenska folkhemmet, det svenska språket, den svenska valutan, de svenska gränserna och så vidare. Vågra jag lägga till den Svenska kyrkan? Detta är Socialdemokraternas hemmaplan fram till 1995 då Sverige gick med i EU. Nu har denna hemmaplan blivit Sverigedemokraternas. Men problemet är utgångspunkten som ordföranden och vice ordförande inom Ungdom mot rasism så tydligt visar i dagens SvD, se Brännpunkt . Så länge utgångspunkten är det svenska hamnar vi fel i diskussionerna och SD vinner mark. Det blir en diskussion om hur många som ska få bli svenskar, ett tvång att invandrare ska lära sig svenska, anpassa sig helt enkelt för att inte säga underordna sig oss andra. Ingen kan vinnsa en sådan diskussion.

Vi bör därför göra oss av med integrationspolitiken helt och hållet. Ersätta den med något annat. Vi tillhör idag Europa. Det är vårt hem. Vi talar alla engelska (tyska eller franska?). Hade det inte varit bättre att invandrarna fick lära sig något av dessa språk i stället alternativt att vi tog vara på det språk de redan kan? Vi kommer sannolikt att göra oss av med den svenska kronan och få Euro så småninom. Gränserna spelar praktiskt taget ingen roll inom Europa. Måste vi ens ha med oss pass när vi reser till Italien? Integrationspolitiken bör därför skrotas och istället ersättas med en politik om det mångkulturella samhället. Om det är utgångspunkten får vi en helt annan diskussion och SD står offside. De har då ingenting att komma med!

Inom parentes vill jag avslutningsvis endast antyda att detta också är en del av Svenska kyrkans problem. Vi har en krympande kyrka (sett ur kristen synvinkel) medan vi istället borde ha en växande relation till övriga stora kyrkor som de ortodoxa och den Romersk katolska. Vi talar med andra ord ännu en gång om ett paradigmskifte.

5 kommentarer:

photoimagine sa...

Efter att ha läst några av dina inlägg, så konstaterar jag att du vänder din prästkappa - som blir allt vidare - efter vinden och detta får nog ses som en möjlig förklaring till en "krympande kyrka", enligt dina egna ord.

"Inom parentes vill jag avslutningsvis endast antyda att detta också är en del av Svenska kyrkans problem".

Varför inom parantes och endast antyda? Vem står offside?

Högmod går före fall...

Emma igen sa...

Det var ju bra skrivet på Brännpunkt, tycker jag.

Kappvändare?
Mod är att ta en diskussion och människorna det berör på allvar och inte bara låsa in sig i ett åsiktshörn.

Håkan Sunnliden sa...

Jag är inte säker på vad som menas med att jag vänder min vida prästkappa efter vinden. Det är nog första gången jag blir beskylld för det. Skälet till att jag här endast antyder är att jag inte har tillräckligt med utrymme för längre utläggninar, men har jag inte skrivit tillräckligt självkritiskt? Jag har inget emot att fortsätta skriva självkritiskt. Problemet fär Svenska kyrkan liknar Socialdemokraternas i så måtto att vi sitter fast i 1900-talet medan samhällsutecklingen snabbt går in i globaliseringen. Då går det inte att hålla fast vid det gamla.

Andreas sa...

Hej. Jag är en stor beundrare av frimodig kyrka och det arbete ni bedriver. Men det här inlägget gjorde mig faktiskt rädd. Det du föreslår är att vårt land, Sverige, skall avskaffas som nation. Svenskarna skall inte få ha något hemland. Är det ett världrike, med gemensamt språk och valuta då förespråkar eller är det bara just Sverige som inte längre ska få vara unikt? Ser du inget positivt i att det finns en mänsklig, kulturell mångfald där olika folk kan leva i harmoni sida vid sida? Måste alla integreras i en och samma kultur? Och slutligen, är det här dina personliga åsikter, eller är det något som Frimodig kyrka ställer sig bakom?
Jag hoppas verkligen att du tar dig tid att svara på dessa frågor.

Mvh Andreas

Håkan Sunnliden sa...

Men jag menar ju att vi ska ha ett månkulturellt samhälle. Alla ska inte behöva anpassa sig till det överdrivet svenska. Eftersom vi är ett mångkulturellt samhälle ska vi inte behöva ställa alla dessa svenskrav på våra invandrare. Det är min personliga inställning som allt annat på denna blogg.