tisdag, april 27, 2010

att avbryta livsuppehållande behandling

Nu har då ett första besked om dödshjälp kommit. Jag tycker att beslutet verkar OK, men är medveten om att det reser nya frågor. Som ni kanske minns redogjorde jag för Statens Medicinsk-etiska råds redovisning i fem punkter. Utgångspunkten är den att läkare förväntas rädda liv. Problemet är att de kan uppehålla livet hos en människa praktiskt taget hur länge som helst. Detta på grund av tekniken. Det har med andra ord blivit problematiskt att rädda/uppehålla liv till varje pris. Att rädda liv kan framstå som ett övergrepp och nu står vi inför följande val, att

1. avstå från att inleda livsuppehållande behandling
2. avbryta livsuppehållande behandling
3. erbjuda palliativ behandling och palliativ sedering
4. erbjuda läkarhjälp vid förskrivning av läkemedel vid ett självvalt livsslut
5. erbjuda aktiv läkarhjälp vid ett självvalt livsslut

Det besked Socialstyrelsen gav häromdagen var vad jag förstår alt 2. Kvinnan som varit lam i 30 år och stadigt blir sämre vill dö. Hon kunde inte bestämma detta själv och läkaren vill inte eftersom det kan betraktas som dödshjälp och läkaren blir ett fall för juridiken. Det är bra att Socialstyrelsen nu säger att patienten själv får bestämma. Läkaren avbryter behandlingen och ger hjälp enligt alt 3.

Nu sägs att patienten själv ska fatta beslutet och det är väl rimligt. Men inte enkelt. Det finns många patienter som förhastat eller tillfälligt vill dö fast de inte är döende. Det finns andra som kan påverkas till sådana beslut av andra som vill åt deras arv eller göra något experiment eller ... ja, det kan nog finnas många skäl. Risken är att vi nu rör oss på ett sluttande plan med svåra gränsdragningar.

Jag vill att vi undviker alt 4 och 5 av det skälet att här förändras synen på människan. Plötsligt ska människan som det heter ha rätt till sitt eget liv och sin egen död. Men livet börjar hos Gud, levs i Gud och avslutas i Gud. Det ska inte ligga i människans hand. Vare sig livets början genom abort) eller livets slut (dödshjälp) ska ligga i människans hand. Ingen kan hindra någon från att ta sitt liv, men självmord ska inte legaliseras genom lagstiftning. Det vore förödande.

Det beslut som fattats tycker jag är OK, men nu gäller det att passa på fortsättningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hörde om ett fall i USA där en dödsdömd fånge försökte ta sitt liv. fängelset räddade honom från sig själv för att sedan kunna döda honom.
en märklig diskussion om än nödvändig

David sa...

Visst gäller det att passa på fortsättningen. Men att hålla folk levande lika länge som Noa även om de sista 850 åren bara är stillaliggande i en säng är ju också att lägga livet i människans hand mer än Guds.

Svårt det där, att avgöra när människan är mätt på livet.