torsdag, november 25, 2021

Kyrkomötet, dag 3

 Kyrkomötet samlas två gånger per år. Nu äger den andra sessionen rum. Den är roligast eftersom det är nu alla diskussioner förs och beslut fattas. Idag, onsdagen den 24 november, har vi fattat ytterligare ett femtiotal beslut.

Material i apologetik

Kjell O. Lejon (FK) hade skrivit en motion om att kyrkostyrelsen skulle tillse att material i apologetik fanns tillgängligt för ungdomar. Detta är också något som ungdomar efterfrågar. På tre generationer, jag tillhör den första, våra barn den andra och barnbarnen den tredje, har kunskapen om kristen tro praktiskt taget raderats och nu efterfrågar Svenska kyrkans Unga sådant material. Och vad gör kyrkomötet? Avslag på motionen. Argumentet är detsamma jag hört användas mot Alpha-grupper. Undervisningen ska inte komma uppifrån utan ungdomarna själva ska söka sig fram. Så alla ni som kan skriva om kristen tro, om det så bara är traktater, fram med pennan.

Nya sätt vara kyrka

Två motioner i ett viktigt ämne som församlingstillväxt avslogs, se gårdagens blogg. Men det fanns viktigare ämne för kyrkomötet att besluta om eller i varje fall mer opportuna.

Jämställdheten i Svenska kyrkan

Jesper Eneroth (S) ville att kyrkostyrelsen skulle analysera och utforma en gemensam strategi för en kyrka som är jämställd. Här gick det först till votering och sedan till rösträkning. Och kan du tänka dig? Motionen avslogs med 115 röster, 114 för och 2 som avstod. Jag har en känsla av att kyrkomötet börja tröttna lite på (S) och deras ensidighet. Nu blir det ett nytt kyrkomötet för åren 20212025, så vi får se om det håller i sig. 60 % av de nya ledamöterna är just nyvalda. Det är en väldigt stor andel som borde analyseras i sig. Varför slutar folk?

Könsidentitet och könsuttryck


Ännu en identitetsmotion behandlades och bejakades. Kyrkostyrelsen ska ta fram ett officiellt teologiskt ställningstagande gällande könsidentitet och könsuttryck. Lycka till säger jag. Ämnet är viktigt, men varför Svenska kyrkan? Det skulle vara ett teologiskt ställningstagande, inte ett vetenskapligt, ett biologiskt eller socialt ... eller kanske menar man att alla aspekter ingår i teologin. Jag tror att detta beslut kommer att ställa till mer skada än gära nytta, men den som lever får se.

Byte av uppdrag inom vigningstjänsten


Beslutet fick igenom utan svårigheter, men vi ska komma ihåg att begreppet vigningstjänst nu har blivit ett samlingsbegrepp för biskop, präst och diakon trots att innehållet ser väldigt olika ut i jämförelse. Vi har fått ett funktionellt ämbete och det skiljer ut sig från övriga kristenhet. Något Borgå-samtal har inte hållits. Borgå skulle informeras på samma sätt som med vigsel av samkönade.

Kjell O. Lejon hade också skrivit en motion om att erkänna andra pastoralteologiska utbildningar. Det, menade kyrkomötet, var inte aktuellt. EFS-prästutbildning som är bättre än Svenska kyrkans tigs ihjäl och Församlingsfakultetens ska inte ens tänkas på. Vår Svenska kyrka krymper.


Inga kommentarer: