onsdag, april 22, 2020

Tror Dalevi alls på prästämbetet?

Rubriken ifrågasätter Dalevis förståelse av prästämbetet. Han verkar inte alls ha förstått vad bibeln säger om prästämbetet. Han blandar samman bibelns syn på prästen med en rutten kvinnosyn. Det är vid närmare eftertanke helt otroligt att höra detta från en biskop i Svenska kyrkan. Det är såååå avslöjande.

Dalevi tar sig själv som den stora auktoriteten i förståelsen och så blir det fel igen. Han tycks mena att han har något slag av tolkningsföreträde eftersom han läser både hebreiska och grekiska. Det skulle vara roligt att höra Dalevi läsa hebreiska.

Eftersom Dalevis tolkning av Skriften avviker från såväl de ortodoxa kyrkorna som från den Romersk-katolska är det knappast vi som tror på prästämbetet som är avvikare. Dalevi lutar sig mot ett politiskt beslut som ifrågasätts alltmer av de kristna. Och ändå beter han sig så illa. Kanske känner också han av att vinden har mojnat för liberalteologin och att de konservativa har fått vind i seglen? Det kan vara så. Ärliga människor söker Sanningen och bygger inte sina liv på populistiska utspel.

Det skulle vara intressant att höra Dalevis utläggning av prästämbetet. Om han nu tror på det. Gör han det inte borde han inte ha sagt ja till biskopsstolen. Kanske är han rätt person på fel plats. Vi har ganska många sådana nu i vår kära kyrka.

8 kommentarer:

Elisabeth G sa...

Om jag inte är felunderrättad är det just Dalevi som bejakar att man anställer frikyrkopastorer på prästtjänster, utan prästvigning. Det visar på en total okunskap om ämbetet. Det gör för övrigt även hans groteska prat om knäppgökar och rutten kvinnosyn.

Håkan Sunnliden sa...

Jamen, det har du rätt i. Hade glömt att det är Dalevi som anställer icke-prästvigda. Det är uppenbart att han inte har någon allmänkyrklig syn. Ärligt talat tror jag inte de andra biskoparna har det heller. Svenska kyrkan har politiserats och övergivit den allmänkyrkliga synen. I det avseendet är Missionsprovinsen räddningen.

Elisabeth G sa...

Yess!!!

Hur sorgligt det än är (med Svenska kyrkan) så får vi vara glada och fröjdas över Missionsprovinsen.

Anonym sa...

Käre Håkan!

Tror du det är någon idé att ens söka sig till Svenska kyrkan om man upplever en Guds kallelse att gå ut i tjänst för Kristi kyrka som antingen präst eller diakon? Det är så mycket som händer nu, Dalevi är ju enbart en del av det liberalteologiska maskineriet. Väntar med intresse vad överklagandenämnden kommer fram till vad gäller EFS-prästen i Luleå. Om de ställer sig på domkapitlets sida är ju detta en tydlig markering mot EFS. Och sen har vi ju ELM-BV, att de ens är kvar inom Svenska kyrkan förvånar mig. Trodde de skulle finna en sundare hemvist inom Missionsprovinsen.

Frid broder! Vi har med Missionsprovinsen i våra förböner.

Leif W Östborg sa...

Men är det inte en del av problemet att SvK inte längre har några/något ämbete(n). Man har en vigningstjänst, där de olika uppgifterna är just bara delar. Utan ämbetssyn öppnas ju slussarna till det vildvuxna förhållningssätt som vi nu ser både inom biskopsmötet och bland övrig ledning i kyrkan. Det tragiska i att finna en väg för diakoniämbetet in i SvK blev att alla ämbeten slängdes ut.

Anonym sa...

Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar har fått en anhållan om prövning av Dalevi.
Se Världen idag, sista lördagsnumret!
+Arne

Anonym sa...


Här kommer hänvisningen till Världen idag /+Arne

Biskop anmäls efter artikel i Världen idag
En medlem och tidigare präst inom Svenska kyrkan har anmält Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar. Det är framför allt biskopens ord att teologiskt konservativa präster har en ”rutten människosyn” som väckt reaktioner.
Anmälaren menar att Sören Dalevi kan ha brutit mot det löfte som avges vid biskopsvigningen där man bland annat får frågan: ”Vill du befrämja allt som bygger upp Kristi kyrka, och vill du även leva så, att du blir ett föredöme för församlingarna?” Han hänvisar också till inledningsorden vid vigningen där det anges att ”biskopen är ett tecken på den enhet som finns i Kristi kyrka”.
Bakgrunden till anmälan är en krönika som Dalevi skrev i Nya Wermlands-Tidningen den 9 april där han utmålar kvinnoprästmotståndare som ”knäppgökar”. I en intervju med Världen idag den 22 april sade biskopen sedan att det kanske är mer sant att dessa präster har ”en rutten kvinnosyn och människosyn”. ”En biskop ska vara biskop för alla kyrkotillhöriga i sitt stift. Biskopen i Karlstad utesluter somliga”, står det i anmälan där det också påpekas att det inte bara är präster utan också många lekmän som också har en konservativ syn i ämbetsfrågan. ”Dalevi är inte det enhetens tecken en biskop ska vara”, anser anmälaren.
Samuel Teglund


Anonym sa...

Tack biskop Arne om upplysningen! Hade missat detta. Får se vad följderna kommer bli. Får säga som Giertz, Kristi kyrka finns fortfarande inom Svenska kyrkan. Under tiden får vi ha med Dalevi i bön.

Pax et bonum!