söndag, februari 24, 2019

Undervisning på tagalo

Så gick den veckan också. Ibland undrar jag vart tiden tar vägen. Men vid närmare eftertanke hinner det hända ganska mycket på en vecka.

I onsdags började jag föreläsningsserien över Jakobs brev i Arken. Det kom et drygt 50-tal personer och jag måste tillstå att jag tycker det är fantastiskt roligt att få föreläsa i ett sammanhang där jag vet att de som lyssnar är allvarligt intresserade. Det är inte alltid självklart. Serien äger rum under fem onsdagar. Med ett uppehåll för resan till Nepal, men den kan jag återkomma till.

På torsdagen firade vi ökenmässan i Mariakyrkan. Det är en förmån att få vara med. Jag tycker om ökenmässan med sin rika liturgi. Basileios-liturgin har österländskt ursprung medan vår egen tradition är västerländsk. Det är ganska stor skillnad vill jag påstå och jag tycker vi har mycket att lära av den österländska delen av kyrkan.

Vidare har det kommit in en del beställningar på cellkyrkomaterial. Vi översatte och tryckte undervisningsmaterial för nykristna, men när vi släppte konceptet fick vi en hel del över. Det vore mycket roligt om det kom till användning igen. Även om den undervisningen behöver kompletteras med den egna evangelisk-luthersk traditionen, är den mycket bra. Jag har på nära håll sett hur nykristna växer och blir rotade i Kristus.

I helgen hart jag annars arbetat med vår Bibelskola-on-line. Det blev tre avsnitt på området homiletik. Nu hoppas jag fler hittar fram till den undervisningen. Det är inte vanligt att lekmännen hör undervisning om homiletik. Hoppas de kan hitta den och uppskatta den. I skrivande stund är avsnitten inte utlagda, men det sker när som helst framöver. Victor tar vid efterinspelningen och textar avsnitten. Detta för att man ska kunna lyssna diskret på tåg eller i buss, eller på annan plats som kräver en mer anpassad volym. Textningen är också bra med tanke på att man kan stoppa till exempel för att anteckna. Jag tror Victor kommer att föra över avsnitten till andra språk. Redan har flera avsnitt tillgång till engelsk text, men framöver blir det också albanska och tagalo. Det senare språket talas på Filippinerna. Är det inte fantastiskt vilka möjligheter vi har att sprida Guds ord.

Eftermiddagen avslutades med en match i Svenska cupen, en bedrövlig match. Riktigt underkänt. Bajen spelade 1-1 mot Eskilsminne. Eskilsminne gjorde en riktig kämpamatch och det ska jag inte ta ifrån dem, men ändå ... Kari och jag var tvungna att ta en promenad för att lugna ner oss.



Inga kommentarer: