tisdag, juni 19, 2012

Har du hört talas om f Zakaria?

När jag var ung hörde jag talas om IBRA radio. Jag visste inte så mycket mer än att de försökte nå bakom järnridån med radiosändningar. Jag har nu tagit reda på att IBRA, som betyder International Broadcasting Association, finns kvar, men under namnet IBRA Media eftersom de numera använder alla typer av media. Fröet till organisationen såddes 1948 när pingstvänner som medverkat i Sveriges Radio stängdes av. Inte därför att de bett för en sjuk i ett radioprogram utan därför att det i ett senare program berättades om hur denne blivit helad från sin sjukdom. 1955 beslutade Levi Pethrus att IBRA skulle starta och som sagt de fortsätter än idag.

Men nu har jag upptäckt en annan organisation som startade en liknande verksamhet 1980. Det hela började  1970 med att en ung sovjetisk medicinstuderande kom till tro vid universitetet i Petrozavdosk. Därmed blev hon avstängd från vidare studier. 1976 gifte hon sig med Hannu Haukka och eftersom han var kanadensisk medborgare kunde hon lämna landet. Tillsammans startar de sedan upp radiosändningar från Finland, 24 mil från den sovjetiska gränsen. Organisationens namn är Mediemission International och du kan läsa mer om den genom att klicka på namnet.

Jag var i Västerås, medverkade i en konferens, då någon nämnde om organisationen, men det var först häromdagen jag lärde känna den bättre genom en hälsning från någon och genom några bifogade informationsblad. MedieMission har genom father Zakaria Botos från Kairo i Egypten en enorm påverkan på den muslimska världen. F Zakaria är värd för ett 90 minuter långt TV-program som varje dag når ungefär 50 miljoner muslimer i Nordafrika, Mellanöstern och Centralasien. Han prästvigdes för den koptiska kyrkan 1959. Hans äldre bror hade varit en hängiven kristen. På den tiden var det förbjudet för kristna att samtala med muslimer, men brodern kunde inte hålla inne med sitt vittnesbörd. Det resulterade i att de skar av honom tungan och mördade honom redan 1947. Inte heller f Zakaria kunde hålla tyst om vad han sett och hört. Han förföljdes och fängslades en första gång 1981-82. Strafftiden var ett år. När brottet upprepades dömdes han till livstid, men efter att ha totalfastat och bett under fyra dagar förvandlades straffet till utvisning. Han utvisades först 3 år till Australien, men förflyttades sedan till England. Det var här han började sin mission i arabvärlden. På klippet nedan kan du lyssna till delar av hans vittnesbörd.




Jag tog redan på att ungefär 1,3 miljarder av världens befolkning är muslimer, det vill säga ungefär 21 %. MedieMission samarbetar med f Zakaria och i månadsskiftet maj/juni var f Zakaria på Sverigebesök. Visste någon av mina läsare om det? Har det rapporterats i DAGEN eller Kyrkans Tidning? 

För övrigt fortsätter semestern. En av böckerna, eller snarare sagt ett häfte, kom från Biskopsmötet. Det heter De kyrkliga handlingarna i en mångreligiös kontext. Jag har ännu inte läst det, men jag tror inte f Zakaria hade gillat det. För övrigt betraktas f Zakaria som en av islams mest hatade män och enligt en uppgift har Al Qaida satt en summa på 60 miljoner dollar (!) på hans huvud.  


5 kommentarer:

Rickard Lind sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=5139191

Rickard Lind sa...

http://www.dagen.se/nyheter/han-manar-konvertiter-ligga-lagt-med-sin-tro/

Unknown sa...

Den 8 juni fanns det ett nyhetsinlägg i tidningen Dagen om Fader Zakarias.

SigridL sa...

Har sett honom på Kanal 10 några gånger.

Lasse sa...

Se Al Hayat!