onsdag, juni 06, 2012

CREDO-akademin fyller en viktig funktion.

Den som är något bevandrad i kyrkohistorien känner till apologeterna, de som på ett särskilt sätt försvarade den kristna tron framför allt mot inre fiender. De flesta av oss känner till att de första kristna hade yttre fiender, men inte alla känner till de inre fienderna. Den kanske mest kände av dem är Justinus Martyren (100-165 e Kr) som kom till tro efter att ha läst några av de nytestamentliga skrifterna och efter att ha inspirerats av samtidens martyrer. Han dog för övrigt själv som martyr i Rom tillsammans med sex av sina lärjungar. Hans stora passion var att söka sanningen. En annan var Tatianus (- 185 e Kr). Tatianus var lärjunge till Justinus Martyren och anses vara den som sammanställde de fyra evangelierna till den så kallade Diatessaron, vår första Evangeliebok. En tredje var Athenagoras (133-190 e Kr) som skrev till kejsaren och förklarade att de kristna inte alls var kannibaler som de beskylldes för att vara på grund av nattvarden. Han skrev också mot abort. En fjärde var Tertullianus (160-220 e Kr), den förste som skrev på latin. Han var utbildad jurist och den som lade grunden för vad som sedan kom att kallas treenighetsläran.

Vår tid liknar i mångt och mycket fornkyrkans tid och nu behöver vi nya apologeter. Inte därför att Gud eller hans sanningar i sig behöver någon eller några försvarare, men du och jag behöver hjälp att bearbeta de frågor vår tid ställer. Skälet till att jag skriver detta är att käre far råkade beställa och få dubbla böcker om apologetik och då gav han en uppsättning till mig. De är båda utgivna av CREDO-akademin och nu har jag läst en av dem samt bläddrat i den andra. Den jag läst heter Gud och hans kritiker - en antologi om nyateismen. Den var verkligen läsvärd och jag rekommenderar den varmt. Den för en indirekt diskussion med Humanisternas ordförande Christer Sturmark och jag önskar att denna bok med sina tankar kunde sprida sig lika mycket som Sturmarks. I det första kapitlet avslöjas nyateisternas hårda och ibland överdrivna retorik. Väldigt skönt att någon vågar ta bladet ifrån munnen. När inte argumenten räcker till tar man till stororden. I det andra kapitlet som är en översättning från engelskan går filosofen och apologeten William Lane Craig igenom de argument som den ledande nyateisten Richard Dawkins anfört mot Gud. På punkt efter punkt analyseras argumenten och motargument presenteras. Övriga intressanta kapitel handlar om vem som ska bevisa vad, om varför Gud inte visar sig mer och naturligtvis om lidandets problem. (Ska dock erkänna att jag inte kunde följa med i de tre sista kapitlen som handlar om fysik och biologi. Det var liksom inte mitt område.) Mats Selander som är redaktör för boken har gjort en fantastisk avslutning av hela boken och ställt samman en fiktiv dialog mellan en nyateist och en kristen.

Apologeter väjer inte för det svåra. Det är tvärtom deras uppgift att ta sig an det svåra. Som sagt jag rekommendera denna och nästa bok som heter Till trons försvar - handbok i kristen apologetik också den utgiven av CREDO-akademin. Nyss nämnde William Lane Craig heter författaren. Jag tror jag sparar den tills vidare, men kan redan nu säga att den är utmärkt som uppslagsbok. I ett avslutande appendix svarar författaren på de frågor som ställs av alla dem som förespråkar religiös pluralism och som menar att kristen tro är intolerant.

Det gläder mig mycket att CREDO, min förste arbetsgivare, lyckats så väl med något som jag själv fick vara med att visionera om. CREDO-akademin fyller en viktig funktion.

Inga kommentarer: