onsdag, maj 30, 2012

Kön och ämbete

Så har Sverige besegrat Island med 3-1. Resultatet har mindre betydelse den här gången. Det är EM som räknas. Jag inser plötsligt att jag har semester hela juni månad, den månad som EM i fotboll ska avgöras! Eftersom jag av flera skäl mestadels kommer att vara hemma lär det bli en del fotboll med andra ord. Plus att jag har tänkt läsa en hel del. Bland de olästa ligger Brobyggarna och Svenska idéhistoria. Sedan har jag beställt en del nya böcker som ska komma vilken dag som helst, som till exempel en med rubriken The Corinthian Women Prophets med anledning av min fortbildning.

I går hade jag sista Bibelförklaringen innan semestern. Jag gick igenom 1 Kor 14:33b-40. Jag har ju jobbat extra mycket med detta avsnitt så jag var väl förberedd. Bland annat kunde jag berätta för den samlade skaran om vad som menas med apostolisk succession samt meddela att detta är någonting som Svenska kyrkan  avhänt sig. Som jag berättade i förra bloggen har jag gjort ett särtryck av mina anteckningar så att den som vill kan få beställa en PDF-fil på temat 1 Kor i ett genusperspektiv. Det visade sig ganska snart att det finns ett visst intresse av denna PDF-fil. Jag tror att jag har skickat ut 15 stycken för tillfället. Det är fantastiskt att hur många jag än skickar ut så finns den fortfarande kvar på mitt skrivbord. Du är välkommen att beställa. Att det finns ett visst intresse för saken visade sig per omgående.

För det första kom en av deltagarna på Bibelförklaringen fram efteråt och ville veta mer om den apostoliska successionen inom Svenska kyrkan. Jag hänvisade till och lånade ut boken Svenska kyrkan i profil av professor Lars Österlin. Den ger mycket information också om den apostoliska successionen. Tänk vad underbart att ha församlingsmedlemmar som intresserar sig för något så viktigt. Det är inte i och för sig så lätt att säga exakt vid vilken tidpunkt som Svenska kyrkan avhände sig denna eller genom vilken enstaka händelse det skedde. Det är närmast att betrakta som en utdragen process. Går det att rädda successionen?

Det andra tecknet på det stora intresset är att tidningen Dagen ringde och ville ställa några frågor som det heter. De hade lagt märke till att jag på min blogg skrivit positivt om pastor Ulf Ekmans föredrag på Bjärka-Säby (sic!). Och nu ville de forska lite mer i saken. Jag svarade så gott jag kunde och menade att det måste väl vara positivt att Livets ord vill närma sig allmänkyrklig tro?! Jag tillade att det kunde man väl önska för alla frikyrkorna inklusive Svenska kyrkan som numera också är en frikyrka både till innehåll och struktur. Journalisten lovade att skicka mig ett första utkast på mina uttalande men i skrivande stund har inget kommit. Det bli nog i nästa vecka.

Vore det inte fantastiskt att få tillbaka ett seriöst samtal om kön och ämbete?! Det går inte att sopa saker och ting under mattan hur länge som helst. Hela frågan är inte inte bara sårig utan än mer överkörd. Det håller inte längre att skylla allt på "kvinnoprästmotståndarna". Nu får vi i stället börja studera. Något bidrag från våra kyrkopolitiker och biskopar lär vi inte få, men kyrkan består av många fler än dem. Jag tycker att sådana händelser som frågan jag fick och intresset som Dagen visar är uppmuntrande. 

Låt oss fortsätta att peka mot det allmänneliga. Det kan faktiskt på sikt ha betydelse. Om vi alla hjälps åt kan vi bidra till att svensk kyrkogeografi ritas om. Vi har ganska mycket att vinna och ganska lite att förlora.

I morgon bitti reser Kari och jag till Island. Vi ska fortsätta att fira min 60-årsdag tillsammans med hennes syster och man. Jag har aldrig varit där så det kommer nog att bli intressant. Det blir en långhelg, så jag är tillbaka på bloggen på måndag kväll eller kanske tisdag. Vi kommer hem kl 17, men kl 19 spelar IFK Värnamo mot Öster IF. Kanske jag går dit. Som sagt det blir mycket fotboll och mycket apostoliska succession framöver.

8 kommentarer:

Håkan sa...

Tack för detta Håkan. Resultatet blev 3-2...annrs var det bra. Jag skulle gärna vilja läsa särtrycket.
Håkan Persson

Lasse sa...

Teol.Stud Richard Lind har skrivit en grundläggande uppsats om den Apostoliska successionen inom Svenska Kyrkan.Universitet i Uppsala.

Niclas sa...

Lasse, vet du om den här uppsatsen finns tillgänglig via internet?

Populisten sa...

Den apostoliska successionen har varit hotad förut i vårt land så det reder nog ut sig nu med. Det finns trots allt fortfarande biskopar vars vigningskedja är giltig.

Problemet idag är ju snarast att man måste känna till vem en enskild präst blivit vigd av och hur kedjan ser ut bakåt innan man kommunicerar. Det är trassligt att man måste vara så påläst innan man går till kyrkan.

Lasse sa...

Uppsatsen återfinns på www.mimersbrunn.se

Gunvor Vennberg sa...

Jag lägger på torsdag fram en magisteruppsats vid Umeå universitet där jag jämför tre ledargestalters mariologier med samtidens könsföreställningar 1920-2010 och konstruktivt behandlar bl a kvinnoprästdebatten (den aspekt som rör jämställdhet resp kvinnan som underordnad), inom ramen för områdena kön, makt och kyrka som behandlas ur ett mariologiskt perspektiv i ljuset av kyrkans tradition. Syftet är bl a att visa på vägar till enhet. Den är ännu inte publicerad, men läsvärd tycker jag själv ;-) Håll utkik, eller kontakta mig...

Håkan Sunnliden sa...

Tack vänner för kommentarer. Jag ska strax leta rätt på Rickards uppsats om den apostoliska successionen och redan här och nu be att få beställa din Gunvor. Går det bra att du mailar över den till mig?

Det ska bli intressant att ytterligare fördjupa sig i ämnet. Jag håller på att läsa en feministteologs studier The Women Prophets in Corint. Wire som författaren heter har verkligen fördjupat sig och här finns mycket intressant att läsa, MEN de har ju en helt annan utgångspunkt n jag. Tänk om bara en sådan sak kunde få bli känd i ämbetsdebatten?

Rickard Lind sa...

Min uppsats om apostolisk succession finns på: http://home.student.uu.se/rili8457/Apostolisk%20succession_rev.pdf