måndag, januari 09, 2012

Ha Jesus i centrum

Det är viktigt inte bara att göra motstånd i största allmänhet mot sekulariseringen utan att arbeta på dess motsats, sakraliseringen. Det räcker inte med att strida i egen kraft. Vi behöver den Helige Ande. Det räcker inte med ord. Vi behöver bygga församling i praktiken. Det räcker inte att tänka fritt. Vi behöver också tänka rätt, det vill säga bibliskt.

Det är en fantastisk händelse att Växjö stift vill arbeta med Jesus i centrum. Det heter visserligen i konceptet: "Vårda det heliga", men det betyder: "Ha Jesus i centrum". Jag hörde en av de drivande stiftsarbetarna säga just: "Det borde ändras till Jesus i centrum, så att folk förstår vad som menas." Så sant som det är sagt. Jag glömmer för övrigt aldrig stiftsarbetaren som skulle introducera saken för stiftsfullmäktige. Han inledde med orden: "Detta är inte ett projekt. Det är ett koncept, därför att det har inget slut." Jag vet inte inte hur många som förstod vad han sa, men här kommer definitionen på ett koncept.

Ett koncept är en övergripande och bärande idé. Ordet "koncept" används inom förvaltningsrät för att beskriva ett utkast. Ett koncept kan avse en tänkt lösning på ett givet problem.

Den 3 mars 2012 anordnar Värnamo församling en introduktionsdag i ämnet. Här nedan får du utförligare information. Klicka på bilden så förstoras den.



Jag återkommer med fler kommentarer i ämnet, men boka gärna in denna dag oavsett var i landet du bor. Och varför inte ta med sig andra intressenter eller din lilla gemenskap? Om ni kommer på fredagskvällen behöver ni kanske övernattning, men det kan vi förhoppningsvis hjälpa till med. På fredagskvällen tänkte jag göra en introduktion och sedan ägnar vi lördagen åt att presentera konceptet.

Inga kommentarer: