onsdag, februari 06, 2019

Den nästan fanatiska svenska sekularismen

Hur interagerar religionen med de andra samhällssfärerna, frågar Susanna Popova i samtalet med Eli Gönder. Och Gönder säger det jag tycker är självklart men som ändå förnekas; nämligen att religionen finns i alla sfärerna. Det är därför det är så viktigt att religionen får sin rätta plats i människors hjärtan men också i relationen till staten och samhället.

Popova undrar hur väger framåt ser ut för religionen i Sverige och Gönder svarar med att den kommer att växa i betydelse. Men hör hur han säger det:

Den nästan fanatiska svenska sekularismen har provocerat fram en motreaktion. Till det kommer ofta ett naturligt andligt behov hos människor, som inte nöjer sig med yoga.

Så är det säkert. Det finns fler än Gönder som sagt detsamma. Tänk bara på Joel Halldorfs resonemang om Guds återkomst. Förresten talade redan biskop Martin Lönnebo om denna helighetens återkomst, och Magnus Malm och David Thurfjell och ... Det är förunderligt att i synnerhet svenska journalister inte förstått detta. Eller kanske har de det, men de saknar ord och begrepp.

När Popova frågar hur vi svenskar har tagit emot dem som kommit till vårt land svarar Gönder frankt: "På absolut sämsta sätt. Jämfört med andra länder i världen har vi gjort alla fel samtidigt." Han är inte nådig, men menar vad han säger. Han fortsätter med att säga "Sverige bedriver mer multikulturell politik än något annat land i Europa. Det uppmuntrar i princip människor att inte anpassa sig till svenska normer."

Jag trodde aldrig jag skulle få höra något liknande genom svensk media. Då har jag ändå följt debatten rätt noga och sett att några svenska journalister stuckit ut med sin tro. Och jag har glatt mig storligen över dem, men detta överträffar allt. Här har våra biskopar något att lära. Varför inte kalla in Eli Gönder på de svenska prästutbildningarna, fortbildningar och till ett samtal i biskopsmötet?

Susanna Popova borde vara rätt tagen efter den här intervjun och fråga sig själv vad kan jag göra mer för att rätta till saken. När det gäller hur svenska journalister i allmänhet bevakar religionens roll i Sverige svara Gönder:

Svenska journalister är i det närmaste helt oförmögna att diskutera eller rapportera om religion på ett rimligt och relevant sätt. Sverige har överlag ingen egentlig förmåga att hantera religiösa frågor. Det finns helt enkelt inget språk, som gör religion eller religiösa uttryck begripliga ...

Och så jämför Gönder till exempel med idrotten. Jag har alltid förundrat mig över den enorma plats idrotten tar media i anspråk. Som om idrotten vore människans allra viktigaste sfär. Så är det inte. Men kanske religionen hör dit? Tänk om idrotten och religiones skulle byta plats med varandra när det gäller utrymmet i media. Då skulle vi få se Aktuellt, väder och religion, företrädesvis kristendom eftersom det är den svenska religionen.

Inga kommentarer: